Cihat Aşkın ve Maksad Festival Orkestrası ile Hatay Akademi Orkestrası, Türk Valsleri Konseriyle Marmaris’te Müzik Ziyafeti Yaşattı!
Cihat Aşkın ve Maksad Festival Orkestrası ile Hatay Akademi Orkestrası, Türk Valsleri Konseriyle Marmaris’te Müzik Ziyafeti Yaşattı!
Cihat Aşkın ve Maksad Festival Orkestrası ile Hatay Akademi Orkestrası, Türk Valsleri Konseriyle Marmaris’te Müzik Ziyafeti Yaşattı!
Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali 2023 kapsamında gerçekleşen Türk Valsleri konseri , keman virtüözü Cihat Aşkın’ı, MAKSAD Festival Orkestrası’nı ve Hatay Akademi Orkestrası üyelerini aynı sahnede buluşturdu! 14 Haziran Çarşamba akşamı Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşen konserde Cihat Aşkın hem orkestra şefliğini hem de keman solistliğini üstlenirken, Oğuzhan Balcı tarafından düzenlenen eserleri Klasik Türk Müziği’nin yetenekli sesi Yaprak Sayar seslendirdi. İlk Türk valsi olan, Dede Efendi’nin Yine Bir Gülnihal’i gibi birçok beste, yaylı sazlar ve Türk müziği çalgılarına yer vererek yapılan düzenlemeleriyle Marmarisli sanatseverlere tadına doyulmaz bir gece yaşattı.
Marmaris Kültür ve Sanat Derneği (MAKSAD) tarafından Marmaris Belediyesi işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, zengin programı kapsamında 2-26 Haziran 2023 tarihleri arasında Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda önemli müzisyeni Marmaris’te ağırlıyor.
14 Haziran Çarşamba akşamı Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşen Türk Valsleri konserinde, ülkemizin en önemli keman virtüözlerinden Cihat Aşkın, MAKSAD Festival Orkestrası ve Hatay Akademi Orkestrası üyeleri aynı sahnede buluştu.
Cihat Aşkın’ın, yaklaşık dört yıldır üstünde çalıştığı ve orkestra şefi Oğuzhan Balcı ile birlikte yol aldığı Türk Valsleri projesi kapsamında, Türk müziği bestecilerinin, Batı’daki örneklerinin aksine daha melodik ve şarkı öğesi ön plana çıkan bir üslupla besteledikleri eserleri yer alıyor. Seçkide, Dede Efendi imzalı ilk Türk valsi Yine Bir Gülnihal’in yanı sıra İsmail Hakkı Bey, Arif Sami Toker, Yesari Asım Arsoy, Erol Sayan, Babayef, Sezen Aksu, Özdemir Erdoğan, Şostakoviç ve Karaindrou’nun eserleri yer alıyor.
MARMARİS ULUSLARARASI KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ
“Marmaris’i sanatla yeşerteceğiz” sloganıyla yola çıkan Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali (MKSF), heyecan verici ve nitelikli etkinliklerle Marmaris’e kültür-sanat ağırlıklı, uluslararası, kaliteli ve kalıcı bir kimlik kazandırmayı, Marmaris’in kent kimliğine sanatla değer katmayı hedefliyor. Marmarislilerin ve Marmaris’i ziyaret edenlerin sanat ve kültürle dolu günler geçirmelerini sağlayan festival, dünya çapındaki sanatçıları Marmarisli sanatseverlerle buluşturmayı ve yerel değerlerimizi de uluslararası düzeyde tanıtmayı amaçlıyor.
Her yıl Marmaris sınırları dahilindeki 14 antik kentten birini öne çıkarmayı hedefleyen MKSF, ikinci yılında odağına Amos Antik Kenti’ni alıyor. Tarım için çok elverişli olmayan bir coğrafyada, günümüzde hâlâ geçerli ve çevreye duyarlı yöntemleri kullanarak elde ettikleri zengin ürünler sayesinde sanatsal bir talebin yükseldiği kültürel bir gelişimi de sağlayan kentten ilham alan Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali 2023’ün teması, “Toprağın Gücünden Sanatın Büyüsüne” olarak belirlendi.
MAKSAD’ın, Marmaris Belediyesi işbirliği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin büyük katkılarıyla düzenlediği festivalin bu yıl ana sponsoru Türkiye İş Bankası. MKSF 2023’ün platin sponsorları kategorisinde Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB), ETİ Gıda San. ve Tic. A.Ş., ve NUUP yer alıyor. Netsel Marmaris Marina, Marmaris Ticaret Odası, YDA Dalaman Havalimanı, Mey|Diageo, Koral Travel, LORYMA Resort Hotel ve Kapurcuk Marmaris’in, festivaldeki farklı etkinliklere destek sağlayarak etkinlik sponsorluğunu üstlendiği festivalin ayrıca çok sayıda kişisel ve kurumsal, yerel ve ulusal destekçisi bulunuyor.
MAKSAD HAKKINDA
1999 yılında kurulan Marmaris Kültür ve Sanat Derneği (MAKSAD), demokratik, katılımcı, üretken bir sivil toplum örgütü olarak, tüm toplumsal sorumluluk sahibi sanatsever kişi ve kurumların katkısıyla Marmaris’e kültür ve sanat ağırlıklı, kaliteli ve kalıcı bir kimlik kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda üye ve konuk sanatçılardan oluşan MAKSAD Oda Orkestrası tarafından 100’ün üzerinde konser verilmiş; yedi kez Marmaris Ulusal Bale Günleri düzenlenmiş; üç kez Ulusal Cahit Koparal Flüt Yarışması düzenlenmiş; çeşitli ulusal ve uluslararası klasik müzik ve koro konserlerine ev sahipliği yapılmış; çocuk ve gençlere müzik ve bale eğitimleri verilmiştir.
2019 yılında göreve gelen yönetim kurulunca alınan bir kararla Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmesine karar verilmiş ancak tüm hazırlıklara karşın pandemi dolayısıyla 2020 ve 2021 yıllarında festival gerçekleştirilememiştir. İlki 10 – 30 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen festival 32 etkinlikte 200’e yakın sanat insanını, 20.000’nin üzerinde seyirciyle buluşturmuştur.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.