,, ,

Ekosistem Ne Demek? TDK Anlamına Göre Ekosistem Sözlük Anlamı Nedir?

TDK Anlamı 28.09.2023 - 14:48, Güncelleme: 28.09.2023 - 14:48 3597+ kez okundu.
 

Ekosistem Ne Demek? TDK Anlamına Göre Ekosistem Sözlük Anlamı Nedir?

Ekosistem Ne Demek? TDK Anlamına Göre Ekosistem Sözlük Anlamı Nedir?
TDK 'ya göre ekosistem kelimesinin anlamları şunlardır: (isim) Belirli bir bölgede bulunan canlılar ile bunları saran cansız çevrelerinin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden ekolojik sistemler. (isim) Canlıların birbiriyle ve çevreleriyle olan etkileşimi sonucunda oluşan, enerji ve madde döngülerinin sürekli olarak gerçekleştiği, canlı ve cansız varlıkların bir arada bulunduğu, kendine özgü bir yapı ve işleyişe sahip olan doğal sistem. Ekosistem kelimesinin kökeni: Ekosistem kelimesi, "eko" ve "sistem" kelimelerinden türetilmiştir. Eko kelimesi, Yunanca "oikos" kelimesinden gelmektedir. Oikos kelimesinin anlamı "ev"dir. Sistem kelimesi ise, Latince "systema" kelimesinden gelmektedir. Systema kelimesinin anlamı "bütün"dür. Ekosistemin özellikleri şunlardır: Ekosistem, canlı ve cansız varlıkların bir arada bulunduğu, kendine özgü bir yapı ve işleyişe sahip olan doğal sistemlerdir. Ekosistemler, enerji ve madde döngülerinin sürekli olarak gerçekleştiği sistemlerdir. Ekosistemler, canlı ve cansız varlıkların karşılıklı etkileşimi sonucunda oluşur. Ekosistemin temel bileşenleri şunlardır: Canlı bileşenler: Bitkiler, hayvanlar, mantarlar, bakteriler gibi canlılardır. Cansız bileşenler: Toprak, su, hava, güneş gibi cansız varlıklardır. Ekosistemler, farklı boyutlarda ve farklı özelliklerde olabilirler. Örneğin, bir orman ekosistemi, bir göl ekosistemi, bir çöl ekosistemi gibi. Ekosistemler, insan faaliyetlerinin etkisiyle zarar görebilirler. Örneğin, ormanların tahrip edilmesi, su kirliliği, hava kirliliği gibi faaliyetler ekosistemlerin zarar görmesine neden olabilir. Ekosistemlerin korunması, insanlığın ve diğer canlıların yaşamını sürdürmesi için önemlidir.
Ekosistem Ne Demek? TDK Anlamına Göre Ekosistem Sözlük Anlamı Nedir?

TDK 'ya göre ekosistem kelimesinin anlamları şunlardır:

  • (isim) Belirli bir bölgede bulunan canlılar ile bunları saran cansız çevrelerinin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden ekolojik sistemler.
  • (isim) Canlıların birbiriyle ve çevreleriyle olan etkileşimi sonucunda oluşan, enerji ve madde döngülerinin sürekli olarak gerçekleştiği, canlı ve cansız varlıkların bir arada bulunduğu, kendine özgü bir yapı ve işleyişe sahip olan doğal sistem.

Ekosistem kelimesinin kökeni:

Ekosistem kelimesi, "eko" ve "sistem" kelimelerinden türetilmiştir. Eko kelimesi, Yunanca "oikos" kelimesinden gelmektedir. Oikos kelimesinin anlamı "ev"dir. Sistem kelimesi ise, Latince "systema" kelimesinden gelmektedir. Systema kelimesinin anlamı "bütün"dür.

Ekosistemin özellikleri şunlardır:

  • Ekosistem, canlı ve cansız varlıkların bir arada bulunduğu, kendine özgü bir yapı ve işleyişe sahip olan doğal sistemlerdir.
  • Ekosistemler, enerji ve madde döngülerinin sürekli olarak gerçekleştiği sistemlerdir.
  • Ekosistemler, canlı ve cansız varlıkların karşılıklı etkileşimi sonucunda oluşur.

Ekosistemin temel bileşenleri şunlardır:

  • Canlı bileşenler: Bitkiler, hayvanlar, mantarlar, bakteriler gibi canlılardır.
  • Cansız bileşenler: Toprak, su, hava, güneş gibi cansız varlıklardır.

Ekosistemler, farklı boyutlarda ve farklı özelliklerde olabilirler. Örneğin, bir orman ekosistemi, bir göl ekosistemi, bir çöl ekosistemi gibi.

Ekosistemler, insan faaliyetlerinin etkisiyle zarar görebilirler. Örneğin, ormanların tahrip edilmesi, su kirliliği, hava kirliliği gibi faaliyetler ekosistemlerin zarar görmesine neden olabilir.

Ekosistemlerin korunması, insanlığın ve diğer canlıların yaşamını sürdürmesi için önemlidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.