Bekir Başevirgen: "Yerli ve Milli Olduğunu İddia Eden İktidar Hayvan İthalatının Önünü Açarak Gerçek Yüzünü Bir Daha Göstermiştir"
Bekir Başevirgen: "Yerli ve Milli Olduğunu İddia Eden İktidar Hayvan İthalatının Önünü Açarak Gerçek Yüzünü Bir Daha Göstermiştir"
Bekir Başevirgen: "Yerli ve Milli Olduğunu İddia Eden İktidar Hayvan İthalatının Önünü Açarak Gerçek Yüzünü Bir Daha Göstermiştir"
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen , “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine bakıldığında, hayvan miktarı yönünden hiçbir sıkıntımız olmadığı anlaşılıyor. Öyleyse neden et ve hayvan ithalatına izin veriliyor? Et fiyatlarındaki artışın nedeni üretimdeki azalmadan ziyade maliyetlerdeki artışlardan kaynaklı. Ülkemizin hayvan ithalatına değil, üretim maliyetlerini düşürmeye ya da vatandaşın alım gücünü artırmaya ihtiyacı vardır. Yerli ve milli olduğunu iddia eden iktidar hayvan ithalatının önünü açarak gerçek yüzünü bir daha göstermiştir” açıklamasını yaptı.
CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başeviregen , Ankara ’da bir kasabı ziyaret etti. Kırmızı ete gelen zamma ilişkin değerlendirmede bulunan Başevirgen, vatandaşın et alma şansının olmadığını belirtti. Kasap, kıymanın kilosunun 200 lira, kuşbaşının 230 lira, bonfilenin 500 lira olduğunu söyledi. Başevirgen’in bonfileyi bir asgari ücretlinin alma şansının olup olmadığına yönelik sorusuna kasap, “Yok. Zaten önceden de yiyemiyordu. Şimdi hiç yiyemiyor” dedi. Sakatat fiyatlarının arttığını ve böylece fırsatçılara gün doğduğunu belirten kasap, “140-130 liraya kıyma satıyorlar. Bunun içeriğini biz biliyoruz ama vatandaş bilmiyor” diye konuştu.
Başevirgen’in bu şartlarda et fiyatlarının nasıl olacağına sorması üzerine kasap, “Ramazan’a daha da artar. Her sene yaşandı bu. Her sene artış yaşandı. Ramazan’a daha da artar. 200 lira olan kıyma Ramazan’da 260-270 olur” yanıtını verdi.
“YÜREĞİ KIYMAK YAPTIRMAK İÇİN GELENLER VAR”
Kasap, sakatat satışlarına ilişkin ise, “Yüreği kıyma yaptırmak için gelenler var. ‘ Kıyma çeker misin’ diyorlar” dedi. Başevirgen’in durumun gidişatını sorması üzerine ise kasap, “İnşallah iyi olur. Temennimiz o yönde. Umudum var. İnşallah iyi olacak” diye konuştu.
BAŞEVİRGEN: NEDEN ET VE HAYVAN İTHALATINA İZİN VERİLİYOR?
Başevirgen, konuyla ilgili ayrıca yaptığı açıklamada; kırmızı et üretiminin yaklaşık 2 milyon ton civarında olduğunu ve bunun yüzde 75’ini sığır etinin oluşturduğunu belirterek şunları ifade etti:
“Ülkemizde yaklaşık olarak yıllık 1,5 milyon ton sığır etine ihtiyaç var. Bu üretimin karşılanabilmesi için 5,5 milyon civarında sığır kesimi yapılması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine bakıldığında, hayvan miktarı yönünden hiçbir sıkıntımız olmadığı anlaşılıyor. Eğer yayınladıkları bu sayılar doğruysa et ve hayvan ithalatı yapmadan rahatlıkla kendi kendimize yetebiliyoruz. Öyleyse neden et ve hayvan ithalatına izin veriliyor? Et fiyatlarındaki artışın nedeni üretimdeki azalmadan ziyade maliyetlerdeki artışlardan kaynaklı. Ülkemizin hayvan ithalatına değil, üretim maliyetlerini düşürmeye ya da vatandaşın alım gücünü artırmaya ihtiyacı vardır. Yerli ve milli olduğunu iddia eden iktidar hayvan ithalatının önünü açarak gerçek yüzünü bir daha göstermiştir.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.