Kadın Siyasi Hareketi'nin Öncüsü Emine Semiye Önasya Kimdir?
Kadın Siyasi Hareketi'nin Öncüsü Emine Semiye Önasya Kimdir?
Kadın Siyasi Hareketi'nin Öncüsü Emine Semiye Önasya Kimdir?
Emine Semiye Önasya
Emine Semiye Önasya 28 Mart 1864’de Osmanlı Devleti’nde, İstanbul’da doğmuştur. Emine Semiye Hanım, Türk edebiyatçı, öğretmen, kadın hareketi öncüsü ve ilk Türk kadın siyasetçidir.
Emine Semiye Hanım’ın babası hukukçu ve devlet adamı olan Ahmet Cevdet Paşa ve annesi Adviye Hanım’dır. Ailesinin en küçük çocuğudur. Semiye Hanım’ın ablası Fatma Aliye ‘’ilk Türk kadın romancı’’ olarak kabul edilmektedir. Emine Semiye Hanım herhangi bir okula gitmemiş, diğer kardeşleri ile birlikte evde eğitim almıştır.
1885 yılında ilk evliliğini yapmış ve bu evlilikten bir oğlu ve bir kızı dünyaya gelmiştir. İkinci evliliğini Reşit Bey ile yapmıştır ve 1892 yılında öğretmenliğe başlamıştır. 1895 yılında eşinin görevi nedeni ile Selanik’e gitmiş ve burada Kız Okulları müfettişliği yapmıştır. Aynı dönem Selanik’te basımı yapılan Mütalaa Gazete’sinin başyazarlığını yapmıştır. 1909 yılında kurulan Fırka-i İbad olarak bilinen Osmanlı Demokrat Partisi’ne üye olmuştur. Aynı dönem İttihat ve Terakki Cemiyeti adlı gizli örgüte katıldı. Bu olaylardan sonra Reşit Paşa ile olan evliliği devam etmedi ve boşanma ile sonuçlandı. Emine Semiye Hanım 1912 yılı Balkan Harbi’nde Şişli Etfla Hastanesi’nde gönüllü hemşirelik yapmıştır. Savaştan sonra Paris’e gitmiştir. Daha sonra Türkiye’ye tekrar dönem Emine Semiye Hanım hayatının sonuna kadar bir çok şehirde öğretmenlik yapmıştır.
Emine Semiye Önasya’nın eserleri:
- Bîkes (roman)
- Muallime (roman)
- Sefâlet (roman)
- Gayyâ Kuyusu
- Bir Mütehassisenin Tefekkürâtı
- Terbiye-i Etfâle Ait Üç Hikâye (roman)
- Hiss-i Rekâbet (roman)
- Emir Çoban Kızları Yahud İki Kadında Aynı Tâlih: Bağdat Hatun(roman)
- Dilşâd Sultan (piyes)
- Selânik Hâtıraları (anı)
- Hürriyet Kokuları (roman)
- İktitaf
- Kalem Tecrübeleri
- Hülâsa-i İlm-i Hisap
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.