,, ,

Taşikardi Nedir

Sağlık 10.06.2023 - 15:52, Güncelleme: 10.06.2023 - 15:52 4914+ kez okundu.
 

Taşikardi Nedir

Taşikardi Nedir
Taşikardi , kalbin normalden daha hızlı bir şekilde atması durumudur. Normalde, sağlıklı bir yetişkinde dinlenme halinde kalp atış hızı dakikada 60 ila 100 arasında olur. Ancak taşikardi durumunda kalp atış hızı bu aralığın üzerine çıkar. Taşikardi, farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve çeşitli tiplere sahip olabilir. İşte bazı taşikardi türleri: Supraventriküler Taşikardi : Supraventriküler taşikardi, kalbin üst kısmında (atriyum) anormal elektriksel aktivite sonucu oluşur. Kalp atışları dakikada 150 ila 250'ye kadar çıkabilir. Bu durum genellikle çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi ve bazen bayılma hissiyle birlikte görülür. Ventriküler Taşikardi : Ventriküler taşikardi, kalbin alt kısmında (ventrikül) anormal elektriksel aktivite sonucu oluşur. Bu durumda kalp atışları hızlı ve düzensiz olabilir. Ventriküler taşikardi, kalp krizi geçiren kişilerde, kalp yetmezliği olanlarda veya kalp hastalıklarıyla ilişkili olabilir. Ventriküler taşikardi ciddi bir durum olup acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Sinüs Taşikardisi : Sinüs taşikardisi, kalbin normal sinüs düğümünden kaynaklanan hızlı bir kalp atış hızıyla karakterizedir. Fiziksel aktivite, stres, ateş veya bazı ilaçlar gibi faktörler sinüs taşikardisine neden olabilir. Bu durum genellikle geçicidir ve altta yatan sağlık sorunları düzeldikçe kalp atış hızı normale döner. Atriyal Fibrilasyon : Atriyal fibrilasyon , kalp atışlarının düzensiz ve hızlı olduğu bir durumdur. Kalp atışları dakikada 300'e kadar çıkabilir. Bu durumda atriyumlar düzensiz bir şekilde kasılır ve kanın düzgün pompalanmasını engeller. Atriyal fibrilasyon, kalp hastalığı olan kişilerde daha sık görülür ve inme riskini artırabilir. Taşikardi belirtileri arasında hızlı kalp atışı, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma hissi, göğüs ağrısı ve baş ağrısı bulunabilir. Taşikardiye neden olan durumun teşhis ve tedavisi için bir doktora başvurmak önemlidir. Doktor, hastanın semptomlarına, tıbbi geçmişine ve gerektiğinde elektrokardiyogram (EKG) gibi testlere dayanarak tanı koyacak ve uygun tedaviyi önerecektir.
Taşikardi Nedir

Taşikardi , kalbin normalden daha hızlı bir şekilde atması durumudur. Normalde, sağlıklı bir yetişkinde dinlenme halinde kalp atış hızı dakikada 60 ila 100 arasında olur. Ancak taşikardi durumunda kalp atış hızı bu aralığın üzerine çıkar.

Taşikardi, farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve çeşitli tiplere sahip olabilir. İşte bazı taşikardi türleri:

  1. ventriküler " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Supra ventriküler Taşikardi : ventriküler " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Supra ventriküler taşikardi, kalbin üst kısmında (atriyum) anormal elektriksel aktivite sonucu oluşur. Kalp atışları dakikada 150 ila 250'ye kadar çıkabilir. Bu durum genellikle çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi ve bazen bayılma hissiyle birlikte görülür.

  2. Ventriküler Taşikardi : Ventriküler taşikardi, kalbin alt kısmında (ventrikül) anormal elektriksel aktivite sonucu oluşur. Bu durumda kalp atışları hızlı ve düzensiz olabilir. Ventriküler taşikardi, kalp krizi geçiren kişilerde, kalp yetmezliği olanlarda veya kalp hastalıklarıyla ilişkili olabilir. Ventriküler taşikardi ciddi bir durum olup acil tıbbi müdahale gerektirebilir.

  3. Sinüs Taşikardisi : Sinüs taşikardisi, kalbin normal sinüs düğümünden kaynaklanan hızlı bir kalp atış hızıyla karakterizedir. Fiziksel aktivite, stres, ateş veya bazı ilaçlar gibi faktörler sinüs taşikardisine neden olabilir. Bu durum genellikle geçicidir ve altta yatan sağlık sorunları düzeldikçe kalp atış hızı normale döner.

  4. Atriyal Fibrilasyon : Atriyal fibrilasyon , kalp atışlarının düzensiz ve hızlı olduğu bir durumdur. Kalp atışları dakikada 300'e kadar çıkabilir. Bu durumda atriyumlar düzensiz bir şekilde kasılır ve kanın düzgün pompalanmasını engeller. Atriyal fibrilasyon, kalp hastalığı olan kişilerde daha sık görülür ve inme riskini artırabilir.

Taşikardi belirtileri arasında hızlı kalp atışı, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma hissi, göğüs ağrısı ve baş ağrısı bulunabilir. Taşikardiye neden olan durumun teşhis ve tedavisi için bir doktora başvurmak önemlidir. Doktor, hastanın semptomlarına, tıbbi geçmişine ve gerektiğinde elektrokardiyogram (EKG) gibi testlere dayanarak tanı koyacak ve uygun tedaviyi önerecektir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.