Büyükşehir’in projesi 18. Venedik mimarlık bienali’nde sergilendi
Büyükşehir’in projesi 18. Venedik mimarlık bienali’nde sergilendi
Büyükşehir’in projesi 18. Venedik mimarlık bienali’nde sergilendi
Mersin Büyükşehir Belediyesi ’nin; bazı birimlerini atıl durumdaki yapılara taşıması ve tadilatı yapılan bu yapıları yeniden canlandırması, Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi ’nde yer buldu. Mimarlık dünyasında kıymetli bir yeri olan, Mimar Sevince Bayrak ile Oral Göktaş ’ın ‘Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi’ projesinde yer alan çalışma, uluslararası camia tarafından da takdirle karşılandı.
Mersin Büyükşehir Belediyes i’nin; bazı birimlerini atıl durumdaki yapılara taşıması ve tadilatı yapılan bu metruk yapıları yeniden yaşamın içine dahil etmesi projesi, bu yıl 18.’si düzenlenen Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde büyük ilgi gördü.
Metropol binasının tadilatını yaparak bazı birimlerini buralara taşımayı hedefleyen ve bu sayede hem sosyal, hem ekonomik yönden bir kazanç sağlamayı hedefleyen Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu projesi, uluslararası mimarlık camiasında da ses getirdi.
Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu'nun bu seneki küratörleri olan Mimar Oral Göktaş ile Mimar Sevince Bayrak konu hakkında yaptığı açıklamada, “Sergi için önerdiğimiz konu, Türkiye'de kullanılmayan yapıların bir açık çağrı ile kolektif olarak belgelenmesi ve bu yapıları yıkmak yerine dönüştürmek seçeneğinin tartışılmasıydı. Bu kapsamda Mersin’deki Metropol binası da, sergide kullanılmayan yapı olarak sergilendi. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, 2023 yılında Metropol binasına bazı birimlerini taşıyarak canlandırılması da sergiliyoruz.” dedi.
Dünyanın en önemli mimarlık etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin küratörü olarak ‘Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi’ adlı projede yer alan Metropol binasının ‘Dönüşümü teşvik edecek örnekler kapsamında’ yer aldığını ve diğer yerel yönetimleri de böyle iyi örneklerle yeni kullanım konusunda cesaretlendirmeyi önemsediklerini ifade eden Mimar Sevince Bayrak, “Terk edilmiş binaları yıkmak ya da kaderine terk etmek yerine, onların hikâyelerini dinlemeyi ve anlamayı öneren Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi, odağına mevcut olanı dönüştürmeyi alıyor. Türkiye Pavyonu’nda mimarlık dünyasındaki köklü değişimler, yapay zekâ, robotlar gibi yeni teknolojilerin yardımıyla, nasıl dönüştürebileceğimize dair araştırmalar sergileniyor ve umut dolu öneriler getiriliyor” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.