CHP’li Ali Gökçek PayPal’ın Akıbetini Meclis’e Taşıdı
CHP’li Ali Gökçek PayPal’ın Akıbetini Meclis’e Taşıdı
CHP’li Ali Gökçek PayPal’ın Akıbetini Meclis’e Taşıdı
CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek Türkiye’deki erişim engellemelerini Meclis gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesine ilişkin konuşan CHP’li Ali Gökçek, “AKP iktidarının sansür politikalarının sonucunda Türkiye uzun zamandır interneti özgür olmayan ülkeler kategorisinde. 21 yıllık AKP iktidarı boyunca Vikipedi, Youtube, Twitter ve daha yüzlerce internet sitesi erişime engellendi. Yine örneğin; özellikle girişimciler tarafından kullanılan PayPal AKP iktidarının politikaları sonucunda 2016 yılından beri Türkiye’de kullanılamamakta. Ancak iktidarın PayPal sorununu çözmek için bugüne kadar attığı somut bir adım yok. Girişimcilerin önünü tıkayan bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması lazım” ifadelerini kullandı.
“İnternete Erişim Temel Bir İnsan Hakkı”
CHP’li Ali Gökçek önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Bugün artık tüm dünyada internete erişim hakkı temel bir insan hakkı olarak değerlendirilmektedir. 21. yüzyılda vatandaşlarına sansürsüz, güvenli, hızlı, kotasız ve ucuz internet erişimi sağlamak devletlerin en temel görevlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Ancak Türkiye’de ne yazık ki internet erişimi konusunda halen ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Türkiye’de uzun zamandır, erişim engellemeleri, internet yavaşlatmaları, altyapı sorunları gibi nedenlerden dolayı çağın gereklerine uygun internet erişimi sağlanamamaktadır.
Ülkemizde internet sansürleri ve erişim engellemeleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan İfade Özgürlüğü Derneği’nin 2022 yılında yayınladığı rapora göre; 2021 sonu itibarıyla Türkiye’den 574.798 web sitesi 789 farklı kurum (mahkemeler ve yetkili kurumlar) tarafından verilen 504.700 farklı kararla hüküm ve yetkilere istinaden erişim engellenmiştir.
Örneğin; yine erişim engellemeleri kapsamında ele alınması gereken başlıklardan biri de ‘unutulma hakkı’dır. Kişilik hakkı ihlali gerekçesiyle, vatandaşın kamusal figürlere ilişkin haber alma hakkı engellenmektedir.”
“AKP’nin İnternet Karnesi: Vikipedi, Youtube, Twitter, Eksisözlük Yasak”
“Öte yandan, geçmiş dönemdeki internet yasakları ve internete yönelik yasal düzenlemeler AKP iktidarının sansür politikalarını gözler önüne sermektedir. 2020 yılında yürürlüğe giren sosyal medya düzenlemesi, ardından 2022 yılında kamuoyunun, sivil toplumun ve muhalefetin tüm itirazlarına rağmen Meclis’ten geçirilen dezenformasyon yasası sansür ve oto-sansür mekanizmalarını daha da güçlendirmiştir.
Geçmişte Vikipedi’yi, Youtube’yi, Twitter’i yasaklayan AKP iktidarı döneminde özellikle gençlerin yoğun olarak kullandığı “eksisozluk” platformuna erişim dahi engellenmiştir. Yine örneğin; özellikle girişimciler tarafından kullanılan PayPal AKP iktidarının politikaları sonucunda 2016 yılından beri Türkiye’de kullanılamamaktadır.”
“Sansür Raporu da Erişim Engeline Takıldı”
Öte yandan, geçtiğimiz Mayıs ayında İfade Özgürlüğü Derneği’nin “Üst Düzey Kamu Şahsiyetlerinin İncinen İtibar, Onur ve Haysiyet Yılı” başlıklı EngelliWeb 2021 raporu Şile Sulh Ceza Hakimliği’nin 18 Mayıs 2023 tarih ve 2023/272 sayılı kararıyla erişime engellendiğine dikkat çeken CHP’li Ali Gökçek önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi:
1- Önerge tarihi itibariyle Türkiye’de son 5 yılda erişime engellenen web sitesi sayısı kaçtır? Bunların yıllara göre dağılımı nasıldır? Söz konusu web sitelerine hangi gerekçelerle erişim engeli getirilmiştir?
2- Önerge tarihi itibariyle son 5 yılda erişime engellenen URL adresi, Twitter hesabı, tweet, Youtube videosu, Facebook ve Instagram içeriği sayısı kaçtır? Bunlar hangi gerekçelerle hangi kanun ve hükümlere göre engellenmiştir? Bunların yıllara göre dağılımı nasıldır?
3- Önerge tarihi itibariyle son 5 yılda kaç alan adı erişime engellenmiş, bunların kaçı BTK başkanı, kaçı hakimlik, savcılık ve mahkeme kararıyla, kaçı diğer kurumlar tarafından alınmıştır? Bunların yıllara göre dağılımı nasıldır?
4- PayPal’in Türkiye’de tekrar kullanılmasını sağlamak için herhangi bir adım atılması planlanmakta mıdır?
5- Bilindiği üzere eksisozluk.com, 22/02/2023 tarihli ve 2023/1532 D.İş sayılı Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir. Bu konudaki son gelişmeler nedir? İlgili site erişime açılacak mıdır?
6- Geçtiğimiz Mayıs ayında İfade Özgürlüğü Derneği’nin “Üst Düzey Kamu Şahsiyetlerinin İncinen İtibar, Onur ve Haysiyet Yılı” başlıklı EngelliWeb 2021 raporu Şile Sulh Ceza Hakimliği’nin 18 Mayıs 2023 tarih ve 2023/272 sayılı kararıyla erişime engellenmiştir. Bu engellemenin gerekçesi nedir?
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.