ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran: KDV düzenlemesi, iş barışını bozacak, kayıt dışına çıkışı artıracak
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran: KDV düzenlemesi, iş barışını bozacak, kayıt dışına çıkışı artıracak
ATO Başkanı Gürsel Baran, ‘Torba Yasa’ olarak bilinen kanun tasarısındaki KDV Tevkifatı düzenlemesinin, işletmelere haksız yük yüklediğini belirtti
Ankara Ticaret Odası ( ATO ) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde bulunan ve “ Torba Yasa ” olarak bilinen “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı”nda yer alan, KDV Tevkifatına ilişkin düzenlemeyle, işletmelerin hem kendi tarafından tevkif edilen KDV’den, hem de kendilerinden tevkif edilen KDV’den sorumlu olacaklarını belirtti. Baran, “KDV iadesi alma şartının diğer işletmenin ödeme şartına bağlı olması, işletmelere haksız bir yük yüklediği gibi iş barışını bozma, istihdama zarar verme, fiyatlarda yükselme ve kayıt dışı riskini artırır” dedi.
ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak, “Torba Yasa” olarak bilinen “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı”nda yer alan, KDV Tevkifatına ilişkin düzenlemeyle, 2 No’lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek ödenen Katma Değer Vergisi’nin indirim konusu yapılmasına ilişkin düzenlemeyi değerlendirdi.
Söz konusu düzenleme ile işletmelerin Katma Değer Vergisi’ni indirim konusu yapabilmesinin, ticaret yaptığı işletmenin KDV tevkifatı ödemesini yapmasına bağlı kılındığını kaydeden Baran, “Her bir işletme kendi üretiminden, ticaretinden, muhasebesinden ve devlete karşı yükümlülüklerinden sorumludur. Hiçbir işletme diğer işletmenin hükmü şahsiyetine ve işlerine müdahale hakkına sahip olmadığı gibi kamu alacağını takip etme yükümlülüğü de yoktur. KDV indirimi yapabilmenin ticaret yapılan işletmenin KDV tevkifatından sorumlu tutulması hayatın gerçeklerine uygun düşmez. Tüm sektörler için ekstra bir yük oluşturacak bu uygulama sektörlerde büyük sıkıntılara yol açar” diye konuştu.
Baran, söz konusu düzenlemenin KDV Tevkifatı uygulaması bulunan demir çelik, alüminyum sektörlerinin yanı sıra nakliye, danışmanlık ve müşavirlik hizmetleri gibi sektörleri etkileyeceğini söyledi. Baran, maddenin bu haliyle onaylanarak yasalaşması halinde, kayıt dışına çıkışı artıracağını belirterek, “Söz konusu düzenleme ile bir işletme, diğer işletmenin vergi denetmeni gibi çalışmak durumunda kalacaktır ki, bu iş barışının bozulmasına neden olur. Uygulama zorlukları nedeniyle işletmeler yaptıkları her ticari işlemde KDV indirimini yapamama ihtimallerini göz önünde bulunduracaklardır. Bu da, kayıt dışına çıkışı artırma, fiyatlarda yükselme ve istihdama zarar verme riskini artırır” dedi.
Baran, düzenleme ile KDV beyannamesinin beyan ve ödeme sürelerinin de öne çekilmek istendiğini, bu durumun da uygulamada aksaklıklara neden olacağını belirterek, “KDV Tevkifatına tabii sektörler uygulamanın mevcut haliyle devam etmesinin doğru olacağı görüşündeler” diye konuştu.
Baran, ilgili maddenin TBMM Genel Kurulu’ndan geçtiğini hatırlatarak, tekriri müzakere yapılması gerektiğini kaydetti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.