9 Ulusal Ürün Konseyi İlk Ortak Toplantısını Gerçekleştirdi
9 Ulusal Ürün Konseyi İlk Ortak Toplantısını Gerçekleştirdi
Tarım Bakanlığı, 9 Ulusal Ürün Konseyi'nin ilk ortak toplantısını gerçekleştirdi. Çay, pamuk, hububat, baklagil, turunçgil, kırmızı et, zeytin ve zeytinyağı, süt ve fındık konseyleri bir araya geldi.
Tarım kanununa göre kurulan ve Tarım Bakanlığı görev alanında faaliyet gösteren 9 Ulusal Ürün Konseyi ilk defa bir araya geldi. Çay , pamuk , hububat , baklagil , turunçgil , kırmızı et , zeytin ve zeytinyağı , süt ve fındık konseylerinin başkanları Tarım Bakanlığı üst düzey yetkililerinin katılımı ile bir araya gelerek ilk ortak toplantıyı gerçekleştirdi.
Mersin Ticaret Borsası ve Güvenilir Ürün Platformu işbirliği ile Tarim Kanununa göre kurulan, Tarım ve Orman Bakanlığı görev alanında faaliyet gösteren Ürün Konseyleri Buluşması Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Tarım Bakanlığı üst düzey yetkililerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ‘’Türkiye tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülke olduğun işaret ederek, tarım ve gıda ürünleri ihracatının, 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 3,3 artışla 31 milyar dolara ulaştığını anımsattı. Yumaklı, dış ticaret fazlasının ise yüzde 3 artışla 7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı. Söz konusu ihracatın bu yılın ocak-nisan döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 artttığını hatırlatan Yumaklı, ithalatın ise yüzde 15,3 azaldığını söyledi.
Yumaklı, sektörde devrim niteliğinde düzenlemeler yaptıklarının altını çizerek, "Bu yılın ekim ayından itibaren üretim planlamasını uygulamaya geçeceğiz. Hayvansal üretimle planlamaya yürürlüğe koymuş olacağız, çalışmaları bitirdik. Bitkisel üretim tarafında, biraz daha karmaşık olduğu için uzun bir süre istişare etmek zorunda kaldık. Hayvansal üretimle ilgil olan Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere, bitkisel üretimle ilgili olanın ise çok az bir teknik çalışması kaldı. Sözleşeli üretim ve suya göre tarım konularını da üretim planlaması kapsamında etkin hale getirmiş durumdayız." ifadelerini kullandı.
Mersin Ticaret Borsası Genel Müdürü Abdullah Özdemir , konseyler toplantısının Türk tarımı için çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek ‘’Tüm konseylerimiz kuruluş yıllarından itibaren ülkemiz tarımı için gece gündüz demeden çalışıyor, çabalıyorlar. Bu konseylerimiz bugüne kadar kendilerine özgü düzenlenen ortak bir buluşma ile daha önce hiç bir araya gelmedi. Bu organizasyonun önemi konseylerimizin ilk kez, üstelik Başkanlar düzeyinde ve böylesine geniş bir katılım ile buluşuyor olmasıdır.’’ diye konuştu.
Bakanlığın çok önemli çalışmaları olduğunu ve bu çalışmaların doğru anlatılması gerektiğini söyleyen Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak ‘’Tarım varsa hayat var diyerek Tarım ve Orman Bakanlığımız desteği ile başlattığımız farkındalık çalışmaları 3 yıldır devam ediyor. Bugünkü toplantı ise Türk tarımı için bir milat niteliğinde ve bizde böyle kıymetli bir buluşmaya katkı vermiş olmaktan mutluluk duyuyoruz.’’ diye konuştu.
Türkiye’nin ulusal tarım politikalarının belirlenmesindeki en etkin kurumları olan ürün konseyleri başkanları ise kendi ürün gruplarında sunumlar yaparak konseylerin daha aktif görev alması için yapılabilecek çalışmaları anlattı. Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar buğday ithalatı ile ilgili birçok yanlış bilgi olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini, Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük fındıkta politikaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, Ulusal Süt Konseyi Başkanı Hamit Can süt ürünlerinde kayıtdışı ile mücadele edilmesi gerektiğini, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz üretimde yapılacak planlamanın son derece önemli olduğunu, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan zeytinde dünya 2.si olduğumuzu hatırlatarak ambalajlı ve kutulu ihracatın teşvik edilmesi gerektiğini, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince et ithalatında planlamanın sektörleri etkilemeyecek şekilde yapılması gerektiğini, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık iyi pamuk üretim sahalarının artması gerektiğini ve Ulusal Baklagil Konseyi başkanı Abdullah Özdemir bakliyatın besin değeri bakımından geleceğin ürünleri olduğunu ve tüketiminin arttırılması gerektiğini söyledi.
Program sonunda Tarım Bakanlığı’nın desteklerini alarak işini geliştirmiş ve yenilik üretmiş 8 üreticiye teşekkür plaketi verildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.