,, ,

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat'tan Enflasyon Açıklaması: Düşüş Süreci Devam Ediyor

Ekonomi 05.08.2024 - 13:36, Güncelleme: 05.08.2024 - 13:36 11198+ kez okundu.
 

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat'tan Enflasyon Açıklaması: Düşüş Süreci Devam Ediyor

Ticaret Bakanı Bolat, Temmuz ayında yıllık enflasyonun %61,78’e gerilediğini açıkladı.
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat , yıllık enflasyon patikasında kaydedilen gerileme ile enflasyondaki düşüş sürecinin devam ettiğini açıkladı. Bakan Bolat, Temmuz ayında yıllık enflasyonun Haziran ayına göre 9,8 puan azalarak %61,78’e gerilediğini belirtti. Enflasyonda Dikkat Çeken Gerileme 2024 yılı Temmuz ayında TÜFE 'deki (2003=100) değişim, bir önceki aya göre %3,23, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %61,78 olarak gerçekleşti. Böylece, 2024 Haziran ayında %71,60 olan yıllık enflasyon, Temmuz ayında 9,8 puanlık bir düşüşle %61,78 seviyesine indi. Geçici Faktörlerin Etkisiyle Aylık Artış Bakan Bolat, aylık bazdaki artışın geçici faktörlerin etkisiyle gerçekleştiğini vurgularken, enflasyondaki gerilemenin önümüzdeki süreçte daha belirgin hale gelerek devam edeceğini ifade etti. Çekirdek enflasyon (enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) aylık bazda %2,45 oranında artarken, yıllık bazda bir önceki aya göre 11,2 puan azalarak %60,2’ye geriledi. Ana Eğilimde Yavaşlama Çekirdek enflasyon göstergelerinin, manşet enflasyondan daha düşük seviyede gerçekleşmesi, enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamanın daha belirgin olduğuna işaret etmektedir. Bakan Bolat, hükümetin kararlı bir şekilde yürüttüğü ekonomi programı kapsamında, bir yandan dış ticaret açığındaki gerileme ile büyüme kompozisyonunda iyileşme kaydedilirken, diğer yandan dezenflasyon sürecinin tesisi ile birlikte, fiyat istikrarına yönelik olumlu gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Vatandaşların Refah Seviyesi Artacak Enflasyonda düşüş sürecinin önümüzdeki aylarda devam etmesinin beklendiğini belirten Bakan Bolat, vatandaşların refah seviyesinin ve satın alma gücünün kalıcı olarak artması için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.
Ticaret Bakanı Bolat, Temmuz ayında yıllık enflasyonun %61,78’e gerilediğini açıkladı.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat , yıllık enflasyon patikasında kaydedilen gerileme ile enflasyondaki düşüş sürecinin devam ettiğini açıkladı. Bakan Bolat, Temmuz ayında yıllık enflasyonun Haziran ayına göre 9,8 puan azalarak %61,78’e gerilediğini belirtti.

Enflasyonda Dikkat Çeken Gerileme

2024 yılı Temmuz ayında TÜFE 'deki (2003=100) değişim, bir önceki aya göre %3,23, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %61,78 olarak gerçekleşti. Böylece, 2024 Haziran ayında %71,60 olan yıllık enflasyon, Temmuz ayında 9,8 puanlık bir düşüşle %61,78 seviyesine indi.

Geçici Faktörlerin Etkisiyle Aylık Artış

Bakan Bolat, aylık bazdaki artışın geçici faktörlerin etkisiyle gerçekleştiğini vurgularken, enflasyondaki gerilemenin önümüzdeki süreçte daha belirgin hale gelerek devam edeceğini ifade etti. Çekirdek enflasyon (enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) aylık bazda %2,45 oranında artarken, yıllık bazda bir önceki aya göre 11,2 puan azalarak %60,2’ye geriledi.

Ana Eğilimde Yavaşlama

Çekirdek enflasyon göstergelerinin, manşet enflasyondan daha düşük seviyede gerçekleşmesi, enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamanın daha belirgin olduğuna işaret etmektedir. Bakan Bolat, hükümetin kararlı bir şekilde yürüttüğü ekonomi programı kapsamında, bir yandan dış ticaret açığındaki gerileme ile büyüme kompozisyonunda iyileşme kaydedilirken, diğer yandan dez enflasyon sürecinin tesisi ile birlikte, fiyat istikrarına yönelik olumlu gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

Vatandaşların Refah Seviyesi Artacak

Enflasyonda düşüş sürecinin önümüzdeki aylarda devam etmesinin beklendiğini belirten Bakan Bolat, vatandaşların refah seviyesinin ve satın alma gücünün kalıcı olarak artması için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.