Ticaret Bakanlığı'ndan Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Yağı İthalatına İlişkin Açıklama
Ticaret Bakanlığı'ndan Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Yağı İthalatına İlişkin Açıklama
Ticaret Bakanlığı, ayçiçeği tohumu ithalatında %8 gümrük vergili tarife kontenjanı açarak çiftçiyi desteklemeyi ve spekülatif fiyatları önlemeyi hedefliyor.
Ticaret Bakanlığı , piyasaların doğru yönlendirilerek spekülatif fiyatların önlenmesi, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğinin sağlanması ve ülke ihtiyacının yerli üretimin teşviki yoluyla karşılanabilmesi amacıyla üretici ve tüketici refahının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak ticaret politikalarının tüm araçlarını kullanarak gerekli tedbirlerin zamanında alındığını vurguladı.
Açıklamada, olumsuz iklim şartları ve bölgesel-küresel gelişmelerin etkisiyle yağlık ayçiçeği tohumunda ve ayçiçeği yağında arz talep dengesinin sağlanmasının, üretimin artırılması ve çiftçilerin teşvik edilmesinin önemine değinildi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişare içinde konunun yakından takip edildiği ve gerekli tedbirlerin alındığı belirtildi.
Ticaret Bakanlığı, yağlık ayçiçeği tohumunda 2025 yılı başında oluşacak ihtiyacın yerli üretimle karşılanamayan kısmı için gerekli düzenlemelerin yapıldığını açıkladı. Çiftçilerin zarar görmemesi ve yerli ürünün iç piyasada en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlamak amacıyla düzenlemelerin yapıldığı ifade edildi.
Bu doğrultuda, yağlık ayçiçeği tohumunun hasat dönemi ve çiftçi gelirinin korunması amacıyla "1 Temmuz-30 Kasım 2024 tarihleri arasında yerli ayçiçeği tohumu alımı yapan firmalara tahsis edilmek üzere, 1 milyon ton yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında %8 veya bunun karşılığı 400 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatında %20 gümrük vergili tarife kontenjanı" açıldığı belirtildi.
Yerli üreticinin zarar görmemesi amacıyla, çiftçinin elinde ürünün kalmadığı ve yerli ayçiçeği tohumunun iç piyasada tükendiği 1 Ocak-30 Nisan 2025 tarihleri arasında, çiftçiden alım yapılmış olması şartıyla ithalata müsaade edileceği, bu tarihten sonra ise düşük vergili ithalat imkanının sonlandırılacağı açıklandı.
Açıklamada, sınırlı miktarda açılan tarife kontenjanı ile çiftçilerin bu yılki ürününün piyasada en iyi şekilde yer bulmasının hedeflendiği, 2025-2026 sezonu için ekim motivasyonunun artırılmasının amaçlandığı ve tüketicinin ayçiçeği yağında oluşabilecek spekülatif fiyat hareketlerine karşı korunmasının hedeflendiği belirtildi.
Ticaret Bakanlığı, başta Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte piyasada oluşan arz, talep ve fiyat düzeyini yakından takip edip, gerekli düzenlemeleri zamanında hayata geçirmeye devam edeceğini belirtti.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.