,, ,

MEB: Okul Statüsü ve Yeni Kayıt Düzenlemeleri

Eğitim 10.08.2024 - 10:43, Güncelleme: 10.08.2024 - 10:45 15605+ kez okundu.
 

MEB: Okul Statüsü ve Yeni Kayıt Düzenlemeleri

MEB, bazı okulların yasal statüsüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yeni düzenlemelerle Türk öğrenci kayıtları geçici olarak durduruldu.
Milli Eğitim Bakanlığı , son günlerde kamuoyunu meşgul eden bazı okulların yasal statüsüyle ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlık, Anayasa gereği eğitim ve öğretim faaliyetlerinin devletin gözetim ve denetimi altında yürütüldüğünü, bu çerçevede okul türleri, öğrenci kabul ve kayıtlarına ilişkin hükümlerle düzenlemeler yapıldığını vurguladı. Türkiye'deki eğitim sistemi, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu başta olmak üzere, ilgili kanunlarla düzenlenmiş durumda. Bu düzenlemeler, özel milletlerarası okullar, azınlık okulları ve yabancılar tarafından açılan okulların faaliyetlerini hukuk devleti sınırları içinde yürütmelerini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bununla birlikte, son dönemde yasal statüsü olmaksızın "Türk öğrenci" kabul eden okullarla ilgili yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yapma gereği doğmuştur. Bu kapsamda, Charles De Gaule ve Pierre Loti okullarının durumu hakkında yürütülen müzakerelerde uzlaşılan noktalar kamuoyuna duyuruldu. Fransa'da yaşayan Türk öğrencilerin "Türkçe" öğrenimini de içeren kapsamlı bir eğitim iş birliği anlaşması yapılması kararlaştırılmış ve bu çalışmalara başlanmıştır. Yasal statü sağlanana kadar, adı geçen okullara yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacaktır. Charles De Gaule ve Pierre Loti okullarının ana sınıfları ve ilkokullarının birinci sınıflarına 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 2024-2025 eğitim öğretim yılı için yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacağı, ayrıca ara sınıflara yeni nakil öğrenci alınmayacağı belirtilmiştir. 2024 yılının Ocak ayı itibarıyla, okullarda mevcut Türk öğrencilerin listesi ve AEFE (Fransız Yurt Dışı Eğitim Ajansı) tarafından marka verilen okulların bilgileri, önümüzdeki ders yılı başlamadan önce Bakanlığa teslim edilecektir. Bu okullar yasal bir statüye kavuşturulana kadar, ilgili sınıf düzeylerinde "Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya" dersleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenler tarafından verilecektir. Ayrıca, bu okullarda Bakanlık yetkilileri ve Devletin diğer ilgili birimleri tarafından denetim ve gözetim sağlanacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı , müzakere sürecindeki iş birlikleri ve yapıcı tutumlarından dolayı emeği geçen tüm yetkililere teşekkür ederek, bu açıklamayı kamuoyuna saygıyla duyurdu.
MEB, bazı okulların yasal statüsüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yeni düzenlemelerle Türk öğrenci kayıtları geçici olarak durduruldu.

Milli Eğitim Bakanlığı , son günlerde kamuoyunu meşgul eden bazı okulların yasal statüsüyle ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlık, Anayasa gereği eğitim ve öğretim faaliyetlerinin devletin gözetim ve denetimi altında yürütüldüğünü, bu çerçevede okul türleri, öğrenci kabul ve kayıtlarına ilişkin hükümlerle düzenlemeler yapıldığını vurguladı. Türkiye'deki eğitim sistemi, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 222 sayılı İlk öğretim ve Eğitim Kanunu başta olmak üzere, ilgili kanunlarla düzenlenmiş durumda. Bu düzenlemeler, özel milletlerarası okullar, azınlık okulları ve yabancılar tarafından açılan okulların faaliyetlerini hukuk devleti sınırları içinde yürütmelerini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.

Bununla birlikte, son dönemde yasal statüsü olmaksızın "Türk öğrenci" kabul eden okullarla ilgili yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yapma gereği doğmuştur. Bu kapsamda, Charles De Gaule ve Pierre Loti okullarının durumu hakkında yürütülen müzakerelerde uzlaşılan noktalar kamuoyuna duyuruldu.

  1. Fransa'da yaşayan Türk öğrencilerin "Türkçe" öğrenimini de içeren kapsamlı bir eğitim iş birliği anlaşması yapılması kararlaştırılmış ve bu çalışmalara başlanmıştır.

  2. Yasal statü sağlanana kadar, adı geçen okullara yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacaktır. Charles De Gaule ve Pierre Loti okullarının ana sınıfları ve ilkokullarının birinci sınıflarına 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 2024-2025 eğitim öğretim yılı için yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacağı, ayrıca ara sınıflara yeni nakil öğrenci alınmayacağı belirtilmiştir.

  3. 2024 yılının Ocak ayı itibarıyla, okullarda mevcut Türk öğrencilerin listesi ve AEFE (Fransız Yurt Dışı Eğitim Ajansı) tarafından marka verilen okulların bilgileri, önümüzdeki ders yılı başlamadan önce Bakanlığa teslim edilecektir.

  4. Bu okullar yasal bir statüye kavuşturulana kadar, ilgili sınıf düzeylerinde "Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya" dersleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenler tarafından verilecektir. Ayrıca, bu okullarda Bakanlık yetkilileri ve Devletin diğer ilgili birimleri tarafından denetim ve gözetim sağlanacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı , müzakere sürecindeki iş birlikleri ve yapıcı tutumlarından dolayı emeği geçen tüm yetkililere teşekkür ederek, bu açıklamayı kamuoyuna saygıyla duyurdu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.