,, ,

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat'tan Cari İşlemler Açığında Yüzde 55 Düşüş Müjdesi

Ekonomi 13.08.2024 - 11:25, Güncelleme: 13.08.2024 - 11:25 13538+ kez okundu.
 

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat'tan Cari İşlemler Açığında Yüzde 55 Düşüş Müjdesi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024’ün ilk yarısında cari işlemler açığının %55 azaldığını duyurdu. İhracattaki artış ve ithalattaki düşüş, ekonomik istikrarı güçlendirdi
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat , sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 2024 yılının ilk yarısında cari işlemler açığındaki %55 oranındaki gerilemeyi duyurdu. Bolat, ihracattaki artış ve ithalattaki düşüşlerin dengeli bir büyüme yapısını desteklediğini ve bu gelişmelerin makroekonomik istikrarı güçlendirdiğini vurguladı. Bakan Ömer Bolat , 2024 yılı Haziran ayında cari işlemler hesabında 407 milyon dolar fazla verildiğini belirterek, Ocak-Haziran döneminde cari işlemler açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre %55 oranında azalarak 16,5 milyar dolara düştüğünü açıkladı. Ayrıca, 2023 yılı Mayıs ayında zirveye ulaşan yıllıklandırılmış cari işlemler açığının, 2024 Haziran itibariyle 32,2 milyar dolar azalarak 24,8 milyar dolara gerilediğini ifade etti. İhracat tarafında ise 2024 Haziran ayında yıllıklandırılmış ihracatın %2,9 artışla 258,8 milyar dolara yükseldiğini, ithalatın ise %6,6 azalarak 346,4 milyar dolara düştüğünü bildiren Bolat, dış ticaret açığının %26,6 oranında azalarak 87,6 milyar dolara gerilediğini belirtti. İhracatın ithalatı karşılama oranının ise 6,9 puan artışla %74,7’ye ulaştığını söyledi. Hizmet ihracatındaki artışın da dış ticaret açığındaki gerilemeyi desteklediğini belirten Bolat, hizmet gelirlerinin Haziran ayında 105,8 milyar dolara ulaştığını ve seyahat gelirlerinin 51,9 milyar dolara yükseldiğini dile getirdi. Temmuz ayında açıklanan geçici dış ticaret verilerine göre, ihracatta %13,8 artış, ithalatta ise %7,9 azalış kaydedildiğini belirten Bolat, bu gelişmelerin dış ticaret açığında %42,3 oranında güçlü bir gerileme sağladığını ve yıllıklandırılmış cari işlemler açığının 20 milyar doların altına düşmesinin öngörüldüğünü açıkladı. Bolat, yıl sonu itibariyle cari işlemler açığının Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin altında gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti. Bakan Bolat, dış ticaret dengesindeki bu olumlu gelişmelerin ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirdiğini ve cari işlemler hesabındaki iyileşmenin makroekonomik istikrarı güçlendirdiğini vurguladı. Ticaret Bakanlığı olarak, ihracatçı ve üreticilerle iş birliği içinde küresel mal ve hizmet ihracatındaki payı artırmak için çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etti.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024’ün ilk yarısında cari işlemler açığının %55 azaldığını duyurdu. İhracattaki artış ve ithalattaki düşüş, ekonomik istikrarı güçlendirdi

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat , sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 2024 yılının ilk yarısında cari işlemler açığındaki %55 oranındaki gerilemeyi duyurdu. Bolat, ihracattaki artış ve ithalattaki düşüşlerin dengeli bir büyüme yapısını desteklediğini ve bu gelişmelerin makroekonomik istikrarı güçlendirdiğini vurguladı.

Bakan Ömer Bolat , 2024 yılı Haziran ayında cari işlemler hesabında 407 milyon dolar fazla verildiğini belirterek, Ocak-Haziran döneminde cari işlemler açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre %55 oranında azalarak 16,5 milyar dolara düştüğünü açıkladı. Ayrıca, 2023 yılı Mayıs ayında zirveye ulaşan yıllıklandırılmış cari işlemler açığının, 2024 Haziran itibariyle 32,2 milyar dolar azalarak 24,8 milyar dolara gerilediğini ifade etti.

İhracat tarafında ise 2024 Haziran ayında yıllıklandırılmış ihracatın %2,9 artışla 258,8 milyar dolara yükseldiğini, ithalatın ise %6,6 azalarak 346,4 milyar dolara düştüğünü bildiren Bolat, dış ticaret açığının %26,6 oranında azalarak 87,6 milyar dolara gerilediğini belirtti. İhracatın ithalatı karşılama oranının ise 6,9 puan artışla %74,7’ye ulaştığını söyledi.

Hizmet ihracatındaki artışın da dış ticaret açığındaki gerilemeyi desteklediğini belirten Bolat, hizmet gelirlerinin Haziran ayında 105,8 milyar dolara ulaştığını ve seyahat gelirlerinin 51,9 milyar dolara yükseldiğini dile getirdi.

Temmuz ayında açıklanan geçici dış ticaret verilerine göre, ihracatta %13,8 artış, ithalatta ise %7,9 azalış kaydedildiğini belirten Bolat, bu gelişmelerin dış ticaret açığında %42,3 oranında güçlü bir gerileme sağladığını ve yıllıklandırılmış cari işlemler açığının 20 milyar doların altına düşmesinin öngörüldüğünü açıkladı. Bolat, yıl sonu itibariyle cari işlemler açığının Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin altında gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.

Bakan Bolat, dış ticaret dengesindeki bu olumlu gelişmelerin ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirdiğini ve cari işlemler hesabındaki iyileşmenin makroekonomik istikrarı güçlendirdiğini vurguladı. Ticaret Bakanlığı olarak, ihracatçı ve üreticilerle iş birliği içinde küresel mal ve hizmet ihracatındaki payı artırmak için çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.