,, ,

Yeni Düzenlemelerle Kapıdan Satışlarda Tüketici Koruması Artıyor

Ekonomi 23.08.2024 - 09:55, Güncelleme: 23.08.2024 - 09:55 11957+ kez okundu.
 

Yeni Düzenlemelerle Kapıdan Satışlarda Tüketici Koruması Artıyor

Ticaret Bakanlığı, kapıdan satış sözleşmelerinde tüketici haklarını koruyacak sıkı kurallar getirdi. Yeni düzenlemeler 23 Ağustos 2024’te Resmi Gazete’de yayımlandı
Ticaret Bakanlığı , kapıdan satış olarak bilinen iş yeri dışında yapılan sözleşmelerde tüketici haklarını koruyacak daha sıkı kurallar getirdi. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a dayanılarak çıkarılan “İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikler, 23 Ağustos 2024 tarihli ve 32641 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan bu değişikliklerle, tüketicilerin korunması amacıyla çeşitli düzenlemeler hayata geçirildi. Yeni düzenlemeler kapsamında ön bilgilendirme, sözleşmenin zorunlu içeriği, şekil şartı, cayma hakkı ve yetki belgesi gibi konulara yer verilerek tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunması hedeflendi. Satıcılara Ek Yükümlülükler Getirildi İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği’nin “Kapsam”, “Ön Bilgilendirme”, “Sözleşmenin Zorunlu İçeriği”, “Cayma Hakkının İstisnaları” ve “Bilgilerin Saklanması” başlıkları ile yetki belgesi bölümünde yer alan “Başvuru Koşulları”, “Başvurunun Değerlendirilmesi”, “Geçerlilik Süresi” ve “Belge İptali” başlıklarında değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerle iş yeri dışında satış yapan satıcı ve sağlayıcılara ilave yükümlülükler getirildi. Tüketicinin Cayma Hakkı Kolaylaştırıldı Yapılan değişikliklerle, tüketicinin satıcı ve sağlayıcıya daha kolay ulaşabilmesi için sözleşmenin zorunlu içeriğinde ilave iletişim bilgilerine yer verilmesi zorunlu hale getirildi. Tüketicilerin cayma hakkını kullanması kolaylaştırılarak, bu haklarını kullanırken karşılaştıkları muhatap bulma sorunlarının önüne geçildi. Artık satıcı ve sağlayıcıların önceden oluşturacağı sistemler üzerinden kısa mesaj, e-posta gibi yöntemlerle cayma hakkı kullanılabilecek. Ayrıca, cayma hakkının kullanım şartlarına ilişkin detaylı bilgilerin tüketicilere el yazısıyla yazdırılması zorunlu hale getirilerek, tüketicilerin bu konuda aldatılması ve yanıltılmasının engellenmesi amaçlandı. Cayma Hakkının Kapsamı Genişletildi Önceki yönetmelikte yer alan "Cayma Hakkının İstisnaları" başlıklı maddede yapılan düzenlemelerle, satıcı ve sağlayıcıların tüketici haklarını suiistimal etmesi engellendi. Aktivasyon kodu, kart kazıma gibi yöntemlerle istisna kapsamında değerlendirilen ürünlerde tüketicilere cayma hakkı tanınması sağlandı. Yetki Belgesi Başvuru Şartları Sıkılaştırıldı Daha nitelikli satıcı ve sağlayıcıların yetki belgesi alabilmesi amacıyla, yetki belgesi başvuru şartları ağırlaştırıldı. Yetki belgesi yenileme sürecinde, yetki belgesiz satış yapılmasını önleyecek şekilde ek süre tanımlandı ve yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespit edilmesi halinde yetki belgesinin iptal edilmesi süreci kolaylaştırıldı. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Ticaret Bakanlığı, kapıdan satış sözleşmelerinde tüketici haklarını koruyacak sıkı kurallar getirdi. Yeni düzenlemeler 23 Ağustos 2024’te Resmi Gazete’de yayımlandı

Ticaret Bakanlığı , kapıdan satış olarak bilinen iş yeri dışında yapılan sözleşmelerde tüketici haklarını koruyacak daha sıkı kurallar getirdi. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a dayanılarak çıkarılan “İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikler, 23 Ağustos 2024 tarihli ve 32641 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yapılan bu değişikliklerle, tüketicilerin korunması amacıyla çeşitli düzenlemeler hayata geçirildi. Yeni düzenlemeler kapsamında ön bilgilendirme, sözleşmenin zorunlu içeriği, şekil şartı, cayma hakkı ve yetki belgesi gibi konulara yer verilerek tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunması hedeflendi.

Satıcılara Ek Yükümlülükler Getirildi

İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği’nin “Kapsam”, “Ön Bilgilendirme”, “Sözleşmenin Zorunlu İçeriği”, “Cayma Hakkının İstisnaları” ve “Bilgilerin Saklanması” başlıkları ile yetki belgesi bölümünde yer alan “Başvuru Koşulları”, “Başvurunun Değerlendirilmesi”, “Geçerlilik Süresi” ve “Belge İptali” başlıklarında değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerle iş yeri dışında satış yapan satıcı ve sağlayıcılara ilave yükümlülükler getirildi.

Tüketicinin Cayma Hakkı Kolaylaştırıldı

Yapılan değişikliklerle, tüketicinin satıcı ve sağlayıcıya daha kolay ulaşabilmesi için sözleşmenin zorunlu içeriğinde ilave iletişim bilgilerine yer verilmesi zorunlu hale getirildi. Tüketicilerin cayma hakkını kullanması kolaylaştırılarak, bu haklarını kullanırken karşılaştıkları muhatap bulma sorunlarının önüne geçildi. Artık satıcı ve sağlayıcıların önceden oluşturacağı sistemler üzerinden kısa mesaj, e-posta gibi yöntemlerle cayma hakkı kullanılabilecek.

Ayrıca, cayma hakkının kullanım şartlarına ilişkin detaylı bilgilerin tüketicilere el yazısıyla yazdırılması zorunlu hale getirilerek, tüketicilerin bu konuda aldatılması ve yanıltılmasının engellenmesi amaçlandı.

Cayma Hakkının Kapsamı Genişletildi

Önceki yönetmelikte yer alan "Cayma Hakkının İstisnaları" başlıklı maddede yapılan düzenlemelerle, satıcı ve sağlayıcıların tüketici haklarını suiistimal etmesi engellendi. Aktivasyon kodu, kart kazıma gibi yöntemlerle istisna kapsamında değerlendirilen ürünlerde tüketicilere cayma hakkı tanınması sağlandı.

Yetki Belgesi Başvuru Şartları Sıkılaştırıldı

Daha nitelikli satıcı ve sağlayıcıların yetki belgesi alabilmesi amacıyla, yetki belgesi başvuru şartları ağırlaştırıldı. Yetki belgesi yenileme sürecinde, yetki belgesiz satış yapılmasını önleyecek şekilde ek süre tanımlandı ve yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespit edilmesi halinde yetki belgesinin iptal edilmesi süreci kolaylaştırıldı.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.