,, ,

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Tarımsal Desteklere İlişkin Açıklama : "Asılsız İddialara İtibar Etmeyin"

Gündem 29.08.2024 - 14:27, Güncelleme: 29.08.2024 - 14:27 4943+ kez okundu.
 

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Tarımsal Desteklere İlişkin Açıklama : "Asılsız İddialara İtibar Etmeyin"

Tarım Bakanlığı, mazot ve gübre desteğinin kaldırılmadığını, yeni dönemde temel destek olarak devam edeceğini açıkladı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan "2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar", Resmi Gazete ’de yayımlandı. Kararın ardından ortaya atılan bazı iddialar hakkında Bakanlık bir açıklama yapma gereği duydu. Bazı basın organlarında, mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığı, ayrıca üreticilere verilen fark ödemesi desteğinin de sona erdirildiği iddiaları yer aldı. Bakanlık, bu iddiaların tamamen asılsız olduğunu vurguladı. Öncelikle, mazot ve gübre desteği kaldırılmamıştır. Yeni dönemde bu destek, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak "Temel Destek" adı altında revize edilmiştir. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticiler, bu temel destek ile mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’ini karşılayabileceklerdir. Ayrıca, üretim planlaması kapsamında belirlenen ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda, temel desteğe ek olarak üreticiler, kullandıkları mazotun %50’sini ve gübrenin %25’ini planlı üretim desteği olarak alacaklardır. Bu durumda, mazot maliyetinin %100’ü ve gübre maliyetinin %50’si desteklenmiş olacaktır. Su kıtlığının yaşandığı 11 ilde 52 ilçede, planlama kapsamında az su tüketen ürünler (mercimek, nohut, baklagiller, yem bitkileri, buğday, arpa, yağlık ayçiçeği) yetiştiren çiftçilere gübre maliyetinin kalan %50’lik kısmı da "Yer Altı Su Kısıtı Desteği" olarak verilecektir. Böylece, bu bölgelerde üretim planlamasına uygun ekim yapan çiftçilerin mazot ve gübre maliyetlerinin %100'ü karşılanacaktır. Bu destekler, çiftçilerin uzun süredir talep ettiği gibi ayni olarak değil, nakdi olarak ödenecektir. İkinci olarak, yine bazı basın organlarında prim desteğinin kaldırıldığı iddia edilmiştir. Ancak, söz konusu kararın 2. maddesinin 11. fıkrasında "Fark Ödemesi Desteği" hakkında açıkça şu ifade yer almaktadır: "Öncelikle arz açığı veya planlama kapsamındaki ürünler olmak üzere ilgili üretim yılındaki üretim maliyetleri ile iç ve dış fiyatlar dikkate alınarak çiftçilerin, tarım politikaları amaç ve ilkelerine uyumunu kolaylaştırmak, üretimde sürdürülebilirliği sağlamak ve gelir kayıplarını telafi edebilmek amacıyla fark ödemesi desteği verilir. Her yıl, fark ödemesi kapsamına alınacak ürünler ve ödeme miktarı Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ayrıca teklif edilir." Yukarıda belirtilen desteklere ek olarak, üreticilerin aleyhine gelişen durumlarda, ihtiyaç duyulan ürünlerde, üretim dönemi sonunda Tarım Kanunu kapsamında belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak fark ödemesi desteği de sağlanabilecektir. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.
Tarım Bakanlığı, mazot ve gübre desteğinin kaldırılmadığını, yeni dönemde temel destek olarak devam edeceğini açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan "2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar", Resmi Gazete ’de yayımlandı. Kararın ardından ortaya atılan bazı iddialar hakkında Bakanlık bir açıklama yapma gereği duydu.

Bazı basın organlarında, mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığı, ayrıca üreticilere verilen fark ödemesi desteğinin de sona erdirildiği iddiaları yer aldı. Bakanlık, bu iddiaların tamamen asılsız olduğunu vurguladı.

Öncelikle, mazot ve gübre desteği kaldırılmamıştır. Yeni dönemde bu destek, temel girdi maliyetleri ( mazot ve gübre) esas alınarak "Temel Destek" adı altında revize edilmiştir. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticiler, bu temel destek ile mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’ini karşılayabileceklerdir.

Ayrıca, üretim planlaması kapsamında belirlenen ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda, temel desteğe ek olarak üreticiler, kullandıkları mazotun %50’sini ve gübrenin %25’ini planlı üretim desteği olarak alacaklardır. Bu durumda, mazot maliyetinin %100’ü ve gübre maliyetinin %50’si desteklenmiş olacaktır.

Su kıtlığının yaşandığı 11 ilde 52 ilçede, planlama kapsamında az su tüketen ürünler (mercimek, nohut, baklagiller, yem bitkileri, buğday, arpa, yağlık ayçiçeği) yetiştiren çiftçilere gübre maliyetinin kalan %50’lik kısmı da "Yer Altı Su Kısıtı Desteği" olarak verilecektir. Böylece, bu bölgelerde üretim planlamasına uygun ekim yapan çiftçilerin mazot ve gübre maliyetlerinin %100'ü karşılanacaktır.

Bu destekler, çiftçilerin uzun süredir talep ettiği gibi ayni olarak değil, nakdi olarak ödenecektir.

İkinci olarak, yine bazı basın organlarında prim desteğinin kaldırıldığı iddia edilmiştir. Ancak, söz konusu kararın 2. maddesinin 11. fıkrasında "Fark Ödemesi Desteği" hakkında açıkça şu ifade yer almaktadır: "Öncelikle arz açığı veya planlama kapsamındaki ürünler olmak üzere ilgili üretim yılındaki üretim maliyetleri ile iç ve dış fiyatlar dikkate alınarak çiftçilerin, tarım politikaları amaç ve ilkelerine uyumunu kolaylaştırmak, üretimde sürdürülebilirliği sağlamak ve gelir kayıplarını telafi edebilmek amacıyla fark ödemesi desteği verilir. Her yıl, fark ödemesi kapsamına alınacak ürünler ve ödeme miktarı Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ayrıca teklif edilir."

Yukarıda belirtilen desteklere ek olarak, üreticilerin aleyhine gelişen durumlarda, ihtiyaç duyulan ürünlerde, üretim dönemi sonunda Tarım Kanunu kapsamında belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak fark ödemesi desteği de sağlanabilecektir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.