,, ,

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten 2024 Yılı II. Çeyrek GSYH Büyümesi Değerlendirmesi

Ekonomi 02.09.2024 - 10:38, Güncelleme: 02.09.2024 - 10:38 5071 kez okundu.
 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten 2024 Yılı II. Çeyrek GSYH Büyümesi Değerlendirmesi

Bakan Şimşek, 2024 yılı ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin %2,5 büyüdüğünü ve dengelenmenin sürdüğünü açıkladı
Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek , 2024 yılı ikinci çeyrek GSYH büyüme verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisi, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda %2,5 büyüme kaydetti. Bu verilerle, yılın ilk yarısındaki yıllık büyüme oranı %3,8 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, yıllıklandırılmış milli gelir, 1,2 trilyon doları aşarak önemli bir eşiği geride bıraktı. İkinci çeyrek dönemde, takvim ve köprü günlerinin ekonomik aktivite üzerindeki etkilerine dikkat çeken Bakan Şimşek, ekonomimizin %23’ünü oluşturan sanayi sektörünün daralma yaşadığını ancak sanayi haricindeki tüm sektörlerde büyümenin devam ettiğini belirtti. İç talebin büyümeye katkısının 1,2 puana gerilediğini ifade eden Şimşek, net dış talebin ise büyümeye 1,3 puanlık pozitif katkı sağladığını vurguladı. İşsizlik oranının %8,8 ile yatay seyrettiği ikinci çeyrekte, istihdamda artış yaşandığına dikkat çekildi. 2023 yılının aynı dönemine kıyasla 1,2 milyon kişilik istihdam artışı görülürken, bir önceki çeyreğe göre 205 bin kişilik artış kaydedildi. Öncü göstergelerin, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde de büyümede dengelenmenin sürdüğüne işaret ettiğini belirten Şimşek, yılın genelinde iç talebin büyümeye daha sınırlı katkı vereceği dengeli bir büyüme kompozisyonu öngördüklerini söyledi. Bakan Şimşek, öngörülebilir ve uluslararası normlara uygun politikaların ekonomiyi güçlendirdiğini, dengelenmenin başladığını, cari açığın daraldığını, risk priminin azaldığını, dış kaynak girişlerinin arttığını, rezervlerin iyileştiğini ve dezenflasyon sürecine girildiğini açıkladı. Yakın zamanda 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Program’ın kamuoyu ile paylaşılacağını ifade eden Şimşek, iyileşen güven ve istikrar ortamını pekiştirmek ve program hedeflerine ulaşmak için kararlılıkla adımlar atmaya devam edeceklerini belirtti. Bakan Şimşek, öncelikli hedeflerinin kalıcı fiyat istikrarını sağlayarak sürdürülebilir büyümenin zeminini sağlamlaştırmak olduğunu vurgulayarak, katma değerli üretimi, istihdamı, yatırımı ve ihracatı destekleyerek büyüme potansiyelini ve vatandaşların refahını artırmayı amaçladıklarını söyledi. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Bakan Şimşek, 2024 yılı ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin %2,5 büyüdüğünü ve dengelenmenin sürdüğünü açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek , 2024 yılı ikinci çeyrek GSYH büyüme verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisi, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda %2,5 büyüme kaydetti. Bu verilerle, yılın ilk yarısındaki yıllık büyüme oranı %3,8 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, yıllıklandırılmış milli gelir, 1,2 trilyon doları aşarak önemli bir eşiği geride bıraktı.

İkinci çeyrek dönemde, takvim ve köprü günlerinin ekonomik aktivite üzerindeki etkilerine dikkat çeken Bakan Şimşek, ekonomimizin %23’ünü oluşturan sanayi sektörünün daralma yaşadığını ancak sanayi haricindeki tüm sektörlerde büyümenin devam ettiğini belirtti. İç talebin büyümeye katkısının 1,2 puana gerilediğini ifade eden Şimşek, net dış talebin ise büyümeye 1,3 puanlık pozitif katkı sağladığını vurguladı.

İşsizlik oranının %8,8 ile yatay seyrettiği ikinci çeyrekte, istihdamda artış yaşandığına dikkat çekildi. 2023 yılının aynı dönemine kıyasla 1,2 milyon kişilik istihdam artışı görülürken, bir önceki çeyreğe göre 205 bin kişilik artış kaydedildi.

Öncü göstergelerin, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde de büyümede dengelenmenin sürdüğüne işaret ettiğini belirten Şimşek, yılın genelinde iç talebin büyümeye daha sınırlı katkı vereceği dengeli bir büyüme kompozisyonu öngördüklerini söyledi. Bakan Şimşek, öngörülebilir ve uluslararası normlara uygun politikaların ekonomiyi güçlendirdiğini, dengelenmenin başladığını, cari açığın daraldığını, risk priminin azaldığını, dış kaynak girişlerinin arttığını, rezervlerin iyileştiğini ve dezenflasyon sürecine girildiğini açıkladı.

Yakın zamanda 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Program’ın kamuoyu ile paylaşılacağını ifade eden Şimşek, iyileşen güven ve istikrar ortamını pekiştirmek ve program hedeflerine ulaşmak için kararlılıkla adımlar atmaya devam edeceklerini belirtti. Bakan Şimşek, öncelikli hedeflerinin kalıcı fiyat istikrarını sağlayarak sürdürülebilir büyümenin zeminini sağlamlaştırmak olduğunu vurgulayarak, katma değerli üretimi, istihdamı, yatırımı ve ihracatı destekleyerek büyüme potansiyelini ve vatandaşların refahını artırmayı amaçladıklarını söyledi.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.