,, ,

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: "İhracattaki Artış ve İthalattaki Düşüş Dengeli Büyümeyi Sağlarken İstihdama Katkı Sunuyor"

Gündem 10.09.2024 - 13:15, Güncelleme: 10.09.2024 - 13:15 3854 kez okundu.
 

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: "İhracattaki Artış ve İthalattaki Düşüş Dengeli Büyümeyi Sağlarken İstihdama Katkı Sunuyor"

Bakan Bolat, ihracatın artması ve ithalatın azalmasının Türkiye ekonomisinde dengeli büyümeye katkı sunduğunu ve işsizliği azalttığını belirtti.
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat , ihracatın artması ve ithalatın azalmasının Türkiye ekonomisinde dengeli bir büyüme yapısının oluşmasına katkı sunduğunu belirtti. Bakan, bu gelişmelerin istihdama da olumlu yansıdığını vurguladı. İşsizlik Oranında Düşüş Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı Temmuz ayında Haziran ayına kıyasla 0,4 puan azalarak %8,8 seviyesine geriledi. Bu düşüşle birlikte işsizlik oranı son aylarda istikrarlı bir gerileme kaydetmiş oldu. Haziran ayında %9,2 olan işsizlik oranı, Temmuz ayında %8,8'e inerek son dönemin en düşük seviyelerinden birine ulaştı. İstihdamda Artış 2024 yılı Temmuz ayında istihdam edilen kişi sayısı bir önceki aya göre 235 bin kişi artarak toplamda 32 milyon 712 bin kişiye ulaştı. İstihdam oranı ise 0,3 puanlık bir artış göstererek %49,6 oldu. Özellikle genç nüfus arasında işsizlik oranında kayda değer bir düşüş yaşandı. 15-24 yaş grubunda işsizlik oranı, bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak %16,6'ya geriledi. Ekonomik Büyümede İhracatın Katkısı Bakan Bolat, 2024 yılının ikinci çeyreğinde kaydedilen %2,5'lik ekonomik büyümenin yarısının net mal ve hizmet ihracatından kaynaklandığını belirtti. Yerli ve milli üretimi koruma hedefleri doğrultusunda ithalattaki haksız fiyat uygulamalarına karşı kararlı adımlar attıklarını ifade eden Bolat, ihracatın artmasına yönelik desteklerin de küresel ekonomik zorluklara rağmen meyvesini verdiğini vurguladı. 2024 Yılında Dengeli Büyüme Beklentisi Bakan, 2024 yılı genelinde ihracattaki artış ve ithalattaki azalış eğiliminin devam etmesinin beklendiğini, işgücü göstergelerindeki bu olumlu gelişmelerin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat öncelikleri doğrultusunda oluşturulan programın somut sonuçlarını yansıttığını ifade etti.
Bakan Bolat, ihracatın artması ve ithalatın azalmasının Türkiye ekonomisinde dengeli büyümeye katkı sunduğunu ve işsizliği azalttığını belirtti.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat , ihracatın artması ve ithalatın azalmasının Türkiye ekonomisinde dengeli bir büyüme yapısının oluşmasına katkı sunduğunu belirtti. Bakan, bu gelişmelerin istihdama da olumlu yansıdığını vurguladı.

İşsizlik Oranında Düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı Temmuz ayında Haziran ayına kıyasla 0,4 puan azalarak %8,8 seviyesine geriledi. Bu düşüşle birlikte işsizlik oranı son aylarda istikrarlı bir gerileme kaydetmiş oldu. Haziran ayında %9,2 olan işsizlik oranı, Temmuz ayında %8,8'e inerek son dönemin en düşük seviyelerinden birine ulaştı.

İstihdamda Artış

2024 yılı Temmuz ayında istihdam edilen kişi sayısı bir önceki aya göre 235 bin kişi artarak toplamda 32 milyon 712 bin kişiye ulaştı. İstihdam oranı ise 0,3 puanlık bir artış göstererek %49,6 oldu. Özellikle genç nüfus arasında işsizlik oranında kayda değer bir düşüş yaşandı. 15-24 yaş grubunda işsizlik oranı, bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak %16,6'ya geriledi.

Ekonomik Büyümede İhracatın Katkısı

Bakan Bolat, 2024 yılının ikinci çeyreğinde kaydedilen %2,5'lik ekonomik büyümenin yarısının net mal ve hizmet ihracatından kaynaklandığını belirtti. Yerli ve milli üretimi koruma hedefleri doğrultusunda ithalattaki haksız fiyat uygulamalarına karşı kararlı adımlar attıklarını ifade eden Bolat, ihracatın artmasına yönelik desteklerin de küresel ekonomik zorluklara rağmen meyvesini verdiğini vurguladı.

2024 Yılında Dengeli Büyüme Beklentisi

Bakan, 2024 yılı genelinde ihracattaki artış ve ithalattaki azalış eğiliminin devam etmesinin beklendiğini, işgücü göstergelerindeki bu olumlu gelişmelerin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat öncelikleri doğrultusunda oluşturulan programın somut sonuçlarını yansıttığını ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.