Ankara’nın Antik Mekanları / Augustus Tapınağı
Ankara’nın Antik Mekanları / Augustus Tapınağı
Ankara’nın Antik Mekanları / Augustus Tapınağı
Ulus’ta bulunan Hacı Bayram Camii ile yan yanadır. 1555 Yılında Avusturya-Macaristan arşidükü tarafından Kanuni Sultan Süleyman’a gönderilen Hollandalı elçi tarafından bulunmuştur. Daha sonra yabancı birçok seyyah bu tapınağın bulunduğu yeri ziyaret ederek çizimler yapmışlardır.
1864 yılında tapınağın etrafındaki yapılar yıkılmış ve tapınak gün yüzüne çıkartılmıştır. 1926 yılında tapınak bölgesinde kazılar başlatılmıştır. M.Ö. 2. Yüzyılın ikinci yarısından önce Anadolu ana tanrıçası Kibele daha sonra Frig ay tanrıçası Men adına yapılmış ve yıkılmış daha sonrası ise Galat kralı Amyntas’ın oğlu tarafından Roma İmparatoru Tanrısal Augustus adına Roma’ya bağlılıklarını ve Galata’nın Roma’ya bağlanmasını kutlamak amacı ile tekrar yaptırılmıştır.
Tapınakta senato kararı ile bronz üzerine yazdırılmış ve anıt mezarda bulunan iki sütuna yerleştirilmiş iki kitabe bulunmaktadır. Bu kitabelerin bir özelliği ise zamanında kopyalarının yaptırılmış olup ve birçok yere gönderilmiş olmasına rağmen günümüze kadar ulaşmış en iyi durumdaki kitabeler olmasıdır. Bu kitabelerin bir tanesi Augustus’un vasiyetnamesi diğeri ise Augustus’un cenaze töreni hakkındaki emirleri, üçüncüsü İmparatorluğun mali ve askeri durumunu sonucu ise Augustus’un ömrü boyunca yaptığı işleri göstermektedir. Bunlardan sadece sonuncu olanı günümüze kadar ulaşabilmiştir. Bunlar iki sütunda bulunan Latince ve Yunanca kopyalardır. Bu kopyaların bu kadar önemli olma sebebi ise orijinalinin Roma’da bulunan mezardan kaybolmasıdır.
Roma dönemine kadar dini amaçlar ile kullanılmış ve daha sonrasında Tapınakta bulunan bir kitabeden anlaşıldığı üzerebir Bizans komutanı tarafından kiliseye çevrilmiştir.
Augustus Tapınağı, Cumhuriyet Dönemi Ankara’sının ilk açık hava müzesidir. Restorasyon çalışmaları günümüzde hala devam etmektedir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.