,, ,

Ankara’nın Antik Mekanları / Hacı Bayram Camii

Genel Kültür 12.05.2022 - 15:51, Güncelleme: 12.05.2022 - 15:51 12417+ kez okundu.
 

Ankara’nın Antik Mekanları / Hacı Bayram Camii

Ankara’nın Antik Mekanları / Hacı Bayram Camii
Ulus’ta, Augustus Tapınağı ile yan yana bulunmaktadır. Hacı Bayram Camii, Hacı Bayramı Veli adına, Hacı Bayram’ın ölümünden 2 yıl önce 1427 yılında bizzat kendisi tarafından tamamen tuğladan yaptırılmıştır. İçerisinde Kütahya çinileri bulunmaktadır. Hacı Bayram Camii bahçesinde Osman Fazıl Paşa’ya ait olan bir türbe bulunmaktadır. Hazı Bayram Camii iki şerefeli minareye sahiptir. Bu minare camiye daha sonradan eklenmiştir. Caminin restorasyon çalışmaları Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Türbe caminin güneyine 1429 yılında eklenmiştir.  Hacı Bayram Camii'nin bulunduğu alanda daha önceden Firglere ait ana tanrıça Men adına yapılan dört sutundan oluşan küçük bir tapınak bulunmaktaydı. Daha sonra Roma Dönemi'nde bu tapınak yıklmıştır. Men tapınağı yerine Augustus Tapınağı yapılmıştır. Bizans resmi din olarak Hıristiyanlığa geçince bu tapınak kiliseye çevrilmiştir. Daha sonra bölge'nin el değiştirmesi ile birlikte Augustu Tapınağının duvarı ile bitişik Hacı Bayram Camii inşa edilmiştir. Camii’nin zaviye, hazire, iki hamam ve iki medresesi maalesef günümüze ulaşamamıştır. Augustus Tapınağı ve Hacı Bayram Camii’nin yan yana bulunması, Anadolu’nun hoşgörüsünü yansıtmaktadır.
Ankara’nın Antik Mekanları / Hacı Bayram Camii

Ulus’ta, Augustus Tapınağı ile yan yana bulunmaktadır. Hacı Bayram Camii, Hacı Bayramı Veli adına, Hacı Bayram’ın ölümünden 2 yıl önce 1427 yılında bizzat kendisi tarafından tamamen tuğladan yaptırılmıştır. İçerisinde Kütahya çinileri bulunmaktadır. Hacı Bayram Camii bahçesinde Osman Fazıl Paşa’ya ait olan bir türbe bulunmaktadır. Hazı Bayram Camii iki şerefeli minareye sahiptir. Bu minare camiye daha sonradan eklenmiştir. Caminin restorasyon çalışmaları Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Türbe caminin güneyine 1429 yılında eklenmiştir. 

Hacı Bayram Camii'nin bulunduğu alanda daha önceden Firglere ait ana tanrıça Men adına yapılan dört sutundan oluşan küçük bir tapınak bulunmaktaydı. Daha sonra Roma Dönemi'nde bu tapınak yıklmıştır. Men tapınağı yerine Augustus Tapınağı yapılmıştır. Bizans resmi din olarak Hıristiyanlığa geçince bu tapınak kiliseye çevrilmiştir. Daha sonra bölge'nin el değiştirmesi ile birlikte Augustu Tapınağının duvarı ile bitişik Hacı Bayram Camii inşa edilmiştir.

Camii’nin zaviye, hazire, iki hamam ve iki medresesi maalesef günümüze ulaşamamıştır. Augustus Tapınağı ve Hacı Bayram Camii’nin yan yana bulunması, Anadolu’nun hoşgörüsünü yansıtmaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.