,, ,

Ankara’nın Antik Mekanları / Akköprü

Genel Kültür 12.05.2022 - 17:29, Güncelleme: 12.05.2022 - 18:22 10261+ kez okundu.
 

Ankara’nın Antik Mekanları / Akköprü

Ankara’nın Antik Mekanları / Akköprü
Ankara’da Varlık Mahallesinin önünden geçen Ankara Çayı’nın üstünde bulunmaktadır. Eski Ankara Otobüs Terminali’nin hemen önünde  yer almaktadır. Akköprü, Taşköprü olarak da bilinir. Akköprü’nün yapımı Selçuklu hükümdarlarından I. Alaeddin Keykubat için Ankara Valisi Kızılbey tarafından 1222 yılında yaptırılmıştır. Akköprü, Ankara’nın en eski köprüsü özelliğini taşımaktadır. Akköprü’nün inşaatında kesme bazalt taşlar kullanılmıştır. Akköprü yapıldığı zamanlarda Batı Anadolu’nun, Ankara’ya bağlanmasında önemli rol oynamıştır. Akköprü temel olarak yedi adet kemerden oluşmaktadır. Köprünün orta kemeri uzun ve geniştir, diğer kemerler orta kemere nazaran daha küçüktür. Kemelerin yapısı gereği köprünün orta kısmı baş ve sonuna göre daha yüksekte kalmaktadır. Akköprü’de iki adet yazıt bulunmaktadır. Akköprü’nün orta kemerinin sağ tarafında, köprüyü Alaeddin Keykubat’ın 1222 yılında yaptırdığı yazan bir yazıt bulunmaktadır. Diğer yazıt eski olduğu için tam olarak anlaşılamamış fakat VIII. Roma Lejyonu’na ait olduğu düşünülmektedir. Akköprü uzun yıllar hizmet vermiştir, Ankara’dan askere ve hacca gidenler bu köprü başından uğurlanır ve dönüşlerinde yine Akköprü’nün başından karşılanırlarmış. Bugün yapılan restorasyonlar sonucu sadece yayaların kullanımına açık olan köprü, yakın zamana kadar araçlara da geçiş hizmeti sunmuştur.
Ankara’nın Antik Mekanları / Akköprü

Ankara’da Varlık Mahallesinin önünden geçen Ankara Çayı’nın üstünde bulunmaktadır. Eski Ankara Otobüs Terminali’nin hemen önünde  yer almaktadır. Akköprü, Taşköprü olarak da bilinir. Akköprü’nün yapımı Selçuklu hükümdarlarından I. Alaeddin Keykubat için Ankara Valisi Kızılbey tarafından 1222 yılında yaptırılmıştır. Akköprü, Ankara’nın en eski köprüsü özelliğini taşımaktadır. Akköprü’nün inşaatında kesme bazalt taşlar kullanılmıştır.

Akköprü yapıldığı zamanlarda Batı Anadolu’nun, Ankara’ya bağlanmasında önemli rol oynamıştır. Akköprü temel olarak yedi adet kemerden oluşmaktadır. Köprünün orta kemeri uzun ve geniştir, diğer kemerler orta kemere nazaran daha küçüktür. Kemelerin yapısı gereği köprünün orta kısmı baş ve sonuna göre daha yüksekte kalmaktadır.

Akköprü’de iki adet yazıt bulunmaktadır. Akköprü’nün orta kemerinin sağ tarafında, köprüyü Alaeddin Keykubat’ın 1222 yılında yaptırdığı yazan bir yazıt bulunmaktadır. Diğer yazıt eski olduğu için tam olarak anlaşılamamış fakat VIII. Roma Lejyonu’na ait olduğu düşünülmektedir.

Akköprü uzun yıllar hizmet vermiştir, Ankara’dan askere ve hacca gidenler bu köprü başından uğurlanır ve dönüşlerinde yine Akköprü’nün başından karşılanırlarmış. Bugün yapılan restorasyonlar sonucu sadece yayaların kullanımına açık olan köprü, yakın zamana kadar araçlara da geçiş hizmeti sunmuştur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.