,, ,

Bir milyona yakın tüketicinin kredi borcu 31,8 milyar TL. oldu.

Ekonomi 15.09.2022 - 09:02, Güncelleme: 15.09.2022 - 09:02 11747+ kez okundu.
 

Bir milyona yakın tüketicinin kredi borcu 31,8 milyar TL. oldu.

Kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz “tüketicinin banka borçları kırmızı alarm veriyor” dedi.
Kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “tüketicinin banka borçları kırmızı alarm veriyor” dedi.  Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır: Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre; 2022 Temmuz döneminde, 966.463 tüketicinin ödenemeyen kredi kartı ve bireysel kredi borç toplamı 31,8 milyar TL. oldu. Buna göre geçtiğimiz yılın Ocak-Temmuz döneminde 741.470 olan yasal takibe düşen tüketici sayısı, bu yılın aynı döneminde, yüzde 30,34 oranında artmış bulunmaktadır. Tüketici Birliği Federasyonu tarafından uzun süredir tüketicilerin banka borçlarındaki yükseliş ve yasal takibe düşen tüketici sayısındaki artışa dikkat çekilerek, Eylül ayından itibaren yasal takibe düşecek tüketici sayısının bir milyon sınırını geçeceği öngörüsü kamuoyu ile paylaşılmıştı. Nitekim açıklanan son veriler, bu öngörünün gerçekleşeceğini göstermektedir. Bu kapsamda banka borçları için yasal takip süresinin salgın döneminde olduğu gibi geçici olarak 90 gün yerine 180 gün olarak uygulanması, tüketicilerin bankalara olan borçlarının yapılandırılması yönünde adım atılması çağrısında bulunulmuştu. Özellikle kredi kart borçlarının yapılandırılması konusunda, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından konunun gündeme alınacağı yönünde kamuoyunda yer alan bilgi sonrası, sadece varlık yönetim şirketlerine olan 2.500,00 TL’dan az olan icra borçlarının silineceği yönünde açıklama yapılmıştır. Kontrol edilemez noktaya gelen tüketici borç stokunun eritilmesi yönündeki bu adım yerinde ancak yetersizdir. Kapsayacağı miktar itibariyle 2.500,00 TL’lık sınırın, günümüz koşullarında ve icra dosyalarına işletilen faiz dikkate alındığında gerçekçi bir çözüm getirmeyeceği ortadadır. Sonbahar ile birlikte eğitim masrafları, gelen zamlarla artacak olan ısınma, aydınlatma faturaları, enerjiye yapılan zamlarla başta gıda olmak üzere tüketiciye ulaşan her türlü mal ve hizmetin fiyatının artacağı bir dönemde; geçtiğimiz Aralık ayından bu yana kredi çekerek veya kredi kartını kullanarak zorunlu gereksinimlerini karşılamaya çalışan tüketici için yasal takibe düşme olasılığı giderek büyümektedir. Bu nedenle; -Banka borçları nedeniyle yasal takip süresi, Haziran 2023 tarihine kadar 90 gün yerine, 180 gün olarak uygulanmalıdır. -Tüketicilerin temerrüde düşme koşulu aranmaksızın, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının uzun vadeli ve TCMB politika faizine koşut şekilde yapılandırılması olanağı sağlanmalıdır.
Kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz “tüketicinin banka borçları kırmızı alarm veriyor” dedi.

Kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “tüketicinin banka borçları kırmızı alarm veriyor” dedi. 

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre; 2022 Temmuz döneminde, 966.463 tüketicinin ödenemeyen kredi kartı ve bireysel kredi borç toplamı 31,8 milyar TL. oldu. Buna göre geçtiğimiz yılın Ocak-Temmuz döneminde 741.470 olan yasal takibe düşen tüketici sayısı, bu yılın aynı döneminde, yüzde 30,34 oranında artmış bulunmaktadır.

Tüketici Birliği Federasyonu tarafından uzun süredir tüketicilerin banka borçlarındaki yükseliş ve yasal takibe düşen tüketici sayısındaki artışa dikkat çekilerek, Eylül ayından itibaren yasal takibe düşecek tüketici sayısının bir milyon sınırını geçeceği öngörüsü kamuoyu ile paylaşılmıştı. Nitekim açıklanan son veriler, bu öngörünün gerçekleşeceğini göstermektedir. Bu kapsamda banka borçları için yasal takip süresinin salgın döneminde olduğu gibi geçici olarak 90 gün yerine 180 gün olarak uygulanması, tüketicilerin bankalara olan borçlarının yapılandırılması yönünde adım atılması çağrısında bulunulmuştu. Özellikle kredi kart borçlarının yapılandırılması konusunda, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından konunun gündeme alınacağı yönünde kamuoyunda yer alan bilgi sonrası, sadece varlık yönetim şirketlerine olan 2.500,00 TL’dan az olan icra borçlarının silineceği yönünde açıklama yapılmıştır. Kontrol edilemez noktaya gelen tüketici borç stokunun eritilmesi yönündeki bu adım yerinde ancak yetersizdir. Kapsayacağı miktar itibariyle 2.500,00 TL’lık sınırın, günümüz koşullarında ve icra dosyalarına işletilen faiz dikkate alındığında gerçekçi bir çözüm getirmeyeceği ortadadır.

Sonbahar ile birlikte eğitim masrafları, gelen zamlarla artacak olan ısınma, aydınlatma faturaları, enerjiye yapılan zamlarla başta gıda olmak üzere tüketiciye ulaşan her türlü mal ve hizmetin fiyatının artacağı bir dönemde; geçtiğimiz Aralık ayından bu yana kredi çekerek veya kredi kartını kullanarak zorunlu gereksinimlerini karşılamaya çalışan tüketici için yasal takibe düşme olasılığı giderek büyümektedir. Bu nedenle; - Banka borçları nedeniyle yasal takip süresi, Haziran 2023 tarihine kadar 90 gün yerine, 180 gün olarak uygulanmalıdır. -Tüketicilerin temerrüde düşme koşulu aranmaksızın, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının uzun vadeli ve TCMB politika faizine koşut şekilde yapılandırılması olanağı sağlanmalıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.