,, ,

Millî Eğitim Bakanlığı, Hijyen ve Çevre Yönetimi İçin Yeni Dönem Faaliyetlerini Duyurdu

Eğitim 23.08.2024 - 12:19, Güncelleme: 23.08.2024 - 12:19 11579+ kez okundu.
 

Millî Eğitim Bakanlığı, Hijyen ve Çevre Yönetimi İçin Yeni Dönem Faaliyetlerini Duyurdu

MEB, 2024-2025 eğitim yılı için “Okulum Temiz” ve Çevre Yönetim Sistemleri programlarını duyurdu. Hijyen ve çevre yönetimi standartları artırılacak
Milli Eğitim Bakanlığı , 2024-2025 eğitim öğretim yılı için planladığı faaliyetleri bir genelge ile duyurdu. Genelgeye göre, Bakanlık, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile iş birliği içinde hazırlanan "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu" kapsamında "Okulum Temiz" belgelendirme programını yıl boyunca uygulamayı hedefliyor. Bu program, eğitim kurumlarındaki hijyen koşullarını iyileştirmek ve enfeksiyon risklerini azaltmak amacıyla planlandı. Kontrol faaliyetleri, Bakanlık ve TSE'nin ortak hazırladığı kılavuza uygun olarak yürütülüyor ve "Okulum Temiz" belgelendirme programı ile hijyen standartlarının sürdürülebilirliği sağlanıyor. Programın bir diğer hedefi, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda 14001 Çevre Yönetim Sistemleri'nin uygulanması. Bu sayede uluslararası standartlara uygun çevre yönetimi sağlanacak, atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesi yerine kaynakların daha verimli kullanımı ile atık miktarı en aza indirilecek. Çevre Yönetim Sistemleri'nin yaygınlaştırılması ve belgelendirilmesi ile sürdürülebilir Sıfır Atık yaklaşımının benimsenmesi amaçlanıyor. Bu yaklaşım, maliyetlerin ve çevresel risklerin azaltılmasına, israfın önlenmesine, temiz ortamın performansı artırmasına ve çevre koruma bilincinin geliştirilmesine katkı sağlayacak. Aynı zamanda, okul ve kurumların "çevreci" sıfatıyla ulusal ve uluslararası alanda saygınlığının artırılması hedefleniyor. "Okulum Temiz" belgelendirme programı kapsamında, 2020-2021 eğitim öğretim yılında 50 bin 869 resmî okul ve kurumun belgelendirme başvurusu alındı ve başvuruların yaklaşık yüzde 98'i belgelendirildi. 2023 yılı sonu itibarıyla ise toplam 34 bin 863 okul ve kurumda belge yenileme denetimleri tamamlandı. Ayrıca, "Millî Eğitim Bakanlığı Belgelendirme Hizmetleri Yönergesi" doğrultusunda, 20 okul "TS ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi" belgesi almaya hak kazandı. Tüm bu faaliyetlerin detaylarına ve belgelendirme sürecine dair bilgilere, merkezisgb.meb.gov.tr/belgelendirme adresindeki "Belgelendirme Portalı" üzerinden ulaşabilirsiniz.
MEB, 2024-2025 eğitim yılı için “Okulum Temiz” ve Çevre Yönetim Sistemleri programlarını duyurdu. Hijyen ve çevre yönetimi standartları artırılacak

Milli Eğitim Bakanlığı , 2024-2025 eğitim öğretim yılı için planladığı faaliyetleri bir genelge ile duyurdu. Genelgeye göre, Bakanlık, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile iş birliği içinde hazırlanan "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu" kapsamında "Okulum Temiz" belgelendirme programını yıl boyunca uygulamayı hedefliyor.

Bu program, eğitim kurumlarındaki hijyen koşullarını iyileştirmek ve enfeksiyon risklerini azaltmak amacıyla planlandı. Kontrol faaliyetleri, Bakanlık ve TSE'nin ortak hazırladığı kılavuza uygun olarak yürütülüyor ve "Okulum Temiz" belgelendirme programı ile hijyen standartlarının sürdürülebilirliği sağlanıyor.

Programın bir diğer hedefi, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda 14001 Çevre Yönetim Sistemleri'nin uygulanması. Bu sayede uluslararası standartlara uygun çevre yönetimi sağlanacak, atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesi yerine kaynakların daha verimli kullanımı ile atık miktarı en aza indirilecek.

Çevre Yönetim Sistemleri'nin yaygınlaştırılması ve belgelendirilmesi ile sürdürülebilir Sıfır Atık yaklaşımının benimsenmesi amaçlanıyor. Bu yaklaşım, maliyetlerin ve çevresel risklerin azaltılmasına, israfın önlenmesine, temiz ortamın performansı artırmasına ve çevre koruma bilincinin geliştirilmesine katkı sağlayacak. Aynı zamanda, okul ve kurumların "çevreci" sıfatıyla ulusal ve uluslararası alanda saygınlığının artırılması hedefleniyor.

"Okulum Temiz" belgelendirme programı kapsamında, 2020-2021 eğitim öğretim yılında 50 bin 869 resmî okul ve kurumun belgelendirme başvurusu alındı ve başvuruların yaklaşık yüzde 98'i belgelendirildi. 2023 yılı sonu itibarıyla ise toplam 34 bin 863 okul ve kurumda belge yenileme denetimleri tamamlandı.

Ayrıca, "Millî Eğitim Bakanlığı Belgelendirme Hizmetleri Yönergesi" doğrultusunda, 20 okul "TS ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi" belgesi almaya hak kazandı.

Tüm bu faaliyetlerin detaylarına ve belgelendirme sürecine dair bilgilere, merkezisgb.meb.gov.tr/belgelendirme adresindeki "Belgelendirme Portalı" üzerinden ulaşabilirsiniz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.