Niğdeli Pazarcı Esnafı: "Daha Önce 80 Lira Olan Tereyağı 170 Lira.
Niğdeli Pazarcı Esnafı: "Daha Önce 80 Lira Olan Tereyağı 170 Lira.
Niğdeli Pazarcı Esnafı: "Daha Önce 80 Lira Olan Tereyağı 170 Lira.
Niğde ’nin Bor ve Ulukışla ilçelerindeki pazarda tezgah açan satıcılar, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ’e artan maliyetler ve fiyatlardan yakınarak “ Tereyağı 170 lira. Daha önce 80 liraydı. 170 lira şu an. Vatandaş alamıyor. İndirim bekliyor. Soran da oluyor ama pek de satılıyor mu, satılmıyor. Süt ürünleri fiyatları yüzünden süt de sıkıntılı, maliyetlerden dolayı” dedi. Gürer, “Fiyat artışları sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi peyniri lüks hale getirdi” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Bor ve Ulukışla ilçelerindeki pazarlarda peynir ve tereyağı tezgâhlarını gezerek satıcıların sorunlarını dinledi. Bir satıcı geçen sene 100 liraya sattığı tereyağın bu sene 200 lira olduğunu söyledi. Diğer bir satıcı peynir fiyatlarını 90 ile 110 lira arasında olduğunu belirtti.
“VATANDAŞ ALAMIYOR. İNDİRİM BEKLİYOR”
Bir başka satıcı ise “ Tereyağı 170 lira. Daha önce 80 liraydı. 170 lira şu an. Vatandaş alamıyor. İndirim bekliyor” diye konuştu. Gürer’in ziyaret ettiği başka bir tezgâhtaki satıcı da “Fiyat yüksek, alamıyorlar. Soran da oluyor ama pek de satılıyor mu, satılmıyor. Süt ürünleri fiyatları yüzünden süt de sıkıntılı, maliyetlerden dolayı” ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Gürer, peynir fiyatlarında geçen yıla göre iki kattan daha fazla artış olduğunu belirterek, “Marketlerde peynir ve tereyağı fiyatlar ikiye katladı. Bor ve Ulukışla ilçe pazarlarında da peynir ve tereyağı fiyatlarında önemli artış var. Satıcı da artıştan rahatsız. Satın alan vatandaş sınırlı olunca satışta doğal olarak düşmüş. Kilo ile peynir alan, vatandaş peyniri ya hiç alamıyor ya da gramla alıyor artık” dedi.
Peynir satıcılarının “Başta yem olmak üzere maliyet artışı nedeniyle süt inekleri kesime gitti ve süt üretimi azaldı. Böylece peynir üretimi de azaldı hem maliyet artışı hem de üretimdeki sıkıntı, peynir fiyatlarının geçen yıla göre iki kat artmasına neden oldu. Alım gücü daralan vatandaş ise peynir alamıyor, alsa da eskisi gibi kilolarca değil gramla alıyor. Ev yapımı tereyağı fiyatı da geçen yılki fiyatını. İki katı. Peynir kalite ve üretim biçimine göre kilosu 200 liraya kadar çıktı, tereyağı 170 liraya erişmiş durumda” dediğini belirten Gürer, şunları kaydetti:
“MARKET FİYATINA BAKIP GEÇEN VATANDAŞ BİR UMUTLA İLÇE PAZARINA GELİYOR ANCAK FİYATLAR ALABİLMESİNİ OLANAKLI KILMIYOR”
“Fiyat artışları nedeniyle peynir satışları düşmesi özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi peyniri lüks hale getirdi. Süt üretimi azalması sütten mamul ürünler fiyatına yansıdı. Tereyağı fiyatı da arttı. Market fiyatına bakıp geçen vatandaş bir umutla ilçe pazarına geliyor ancak burada fiyatlar da alabilmesini olanaklı kılmıyor.
Siyasi iktidar uyarılarımıza kulak tıkadı. Süt inekçiliğinde, başta yem olmak üzere son birkaç yıl içinde baş gösteren aşırı maliyet artışı, bu alanda sorunları da beraberinde getirdi. Veterineri, aşısı, vitamini, işçisi, bakımı, ahır giderleri artış hayvancılığı cazip olmaktan çıkarırken, küçük işletmeleri ayakta durmada zorlanır oldu. Yetiştiriciler süt ineklerini kesime göndermek zorunda kalması süt mamullerinde fiyatlar artmasına kapı aralandı. Böylece süt üretimi düştü. Süt üretimi düştüğü için süt mamulleri de fiyat artırdı çünkü süt üretimi azaldı ve fiyat artışları baş göstermeye başladı. Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi ama iktidar bunu göremedi.”
Gürer, CHP iktidarında hayvansal üretimin planlı bir şekilde yürütüleceğini, sorunların çözüleceğini, başta yem olmak üzere gerekli önlemlerin alınıp hayvancılığın geliştirilerek süt üretiminin yeniden eski günlerine kavuşturulacağını da belirtti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.