,, ,

Reklam Kurulu'ndan 22 Milyon Liralık Ceza: Karanlık Ticari Tasarımlar Mercek Altında

İş Dünyası 23.09.2024 - 09:08, Güncelleme: 23.09.2024 - 09:12 1149 kez okundu.
 

Reklam Kurulu'ndan 22 Milyon Liralık Ceza: Karanlık Ticari Tasarımlar Mercek Altında

Reklam Kurulu, 10 Eylül 2024 tarihli toplantısında 118 dosyayı mevzuata aykırı bularak 22 milyon lira para cezası uyguladı. Karanlık ticari tasarımlar gündemdeydi.
Reklam Kurulu , 10 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirdiği 349. toplantısında, 144 dosya üzerinde incelemelerde bulundu. Bu incelemeler sonucunda, 118 dosyanın mevzuata aykırı olduğuna karar verilerek, ilgili reklamlara ve ticari uygulamalara durdurma cezası verildi. Toplamda 22 milyon 414 bin 861 lira idari para cezası uygulandı. Toplantının ana gündem maddesi, tüketicileri yanıltan ve “karanlık ticari tasarımlar” olarak bilinen uygulamalar oldu. Bu tasarımlar, özellikle dijital ortamda kullanıcıları yanıltarak çıkarlarına uygun olmayan seçimlere zorlayan arayüz manipülasyonlarını içeriyor. Ticaret Bakanlığı ’nın da katılım gösterdiği Uluslararası Tüketiciyi Koruma ve Uygulama Ağı (ICPEN) kapsamında yapılan incelemelerde, özellikle abonelik hizmetlerindeki yanıltıcı tasarımlar mercek altına alındı. Bu hizmetlerde tüketicilere sunulan manipülatif seçenekler, belirgin şekilde vurgulanan kabul butonları ve zorlaştırılmış iptal süreçleri değerlendirildi. Toplantıda ayrıca, belirli abonelik paketlerinin şeffaf olmayan verilerle popüler gösterilmesi ve ücretsiz denemelerde ödeme bilgisi zorunluluğu gibi uygulamalar da haksız ticari yöntemler olarak nitelendirildi. Reklam Kurulu, bu tür yanıltıcı uygulamalarda bulunan firmalara idari yaptırımlar uygulama kararı aldı. Reklam Kurulu , 2024 yılının ilk dokuz ayında toplam 1.340 dosyayı inceleyerek, aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulamalara yönelik olarak toplamda 187 milyon 456 bin 473 lira ceza kesti.
Reklam Kurulu, 10 Eylül 2024 tarihli toplantısında 118 dosyayı mevzuata aykırı bularak 22 milyon lira para cezası uyguladı. Karanlık ticari tasarımlar gündemdeydi.

Reklam Kurulu , 10 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirdiği 349. toplantısında, 144 dosya üzerinde incelemelerde bulundu. Bu incelemeler sonucunda, 118 dosyanın mevzuata aykırı olduğuna karar verilerek, ilgili reklamlara ve ticari uygulamalara durdurma cezası verildi. Toplamda 22 milyon 414 bin 861 lira idari para cezası uygulandı.

Toplantının ana gündem maddesi, tüketicileri yanıltan ve “karanlık ticari tasarımlar” olarak bilinen uygulamalar oldu. Bu tasarımlar, özellikle dijital ortamda kullanıcıları yanıltarak çıkarlarına uygun olmayan seçimlere zorlayan arayüz manipülasyonlarını içeriyor.

Ticaret Bakanlığı ’nın da katılım gösterdiği Uluslararası Tüketiciyi Koruma ve Uygulama Ağı (ICPEN) kapsamında yapılan incelemelerde, özellikle abonelik hizmetlerindeki yanıltıcı tasarımlar mercek altına alındı. Bu hizmetlerde tüketicilere sunulan manipülatif seçenekler, belirgin şekilde vurgulanan kabul butonları ve zorlaştırılmış iptal süreçleri değerlendirildi.

Toplantıda ayrıca, belirli abonelik paketlerinin şeffaf olmayan verilerle popüler gösterilmesi ve ücretsiz denemelerde ödeme bilgisi zorunluluğu gibi uygulamalar da haksız ticari yöntemler olarak nitelendirildi. Reklam Kurulu, bu tür yanıltıcı uygulamalarda bulunan firmalara idari yaptırımlar uygulama kararı aldı.

Reklam Kurulu , 2024 yılının ilk dokuz ayında toplam 1.340 dosyayı inceleyerek, aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulamalara yönelik olarak toplamda 187 milyon 456 bin 473 lira ceza kesti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.