,, ,

Atatürk ismet inönü'yü neden görevden aldı

Kültür-Sanat 19.06.2023 - 09:39, Güncelleme: 19.06.2023 - 09:39 39477+ kez okundu.
 

Atatürk ismet inönü'yü neden görevden aldı

Atatürk ismet inönü'yü neden görevden aldı
Atatürk , İsmet İnönü ’yü iki kez görevden almıştır. İlk kez 1924 yılında, ikinci kez ise 1937 yılında. Her iki seferde de aralarındaki anlaşmazlıklar ve siyasi farklılıklar nedeniyle bu kararı almıştır. 1924 yılında, Atatürk ile  İsmet İnönü arasındaki ilk büyük kriz, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ( TCF ) adlı muhalefet partisinin kurulmasıyla başladı. TCF, Atatürk ’ün devrimlerine karşı çıkıyor ve dini esaslara dayalı bir yönetim istiyordu. Atatürk , TCF’nin Çankaya’ya olan aşırı muhalefetini hükümet üzerinden yürütmesine tepki gösterdi ve İnönü’den başbakanlıktan istifa etmesini istedi. İnönü de 8 Kasım 1924 tarihinde başbakanlığı bıraktı2. 1937 yılında ise, Atatürk ile İnönü arasındaki ikinci büyük kriz, Dış politika konusunda yaşandı. Atatürk , Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle yakınlaşmasını ve Balkan Antantı gibi ittifaklara katılmasını istiyordu. İnönü ise daha temkinli ve bağımsız bir dış politika izlemeyi tercih ediyordu. Ayrıca Atatürk, Türkiye’nin iç siyasetinde de bazı değişiklikler yapmak istiyordu. Örneğin, çok partili sisteme geçilmesini ve cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlandırılmasını öneriyordu. İnönü ise bu önerilere karşı çıkıyordu. Bu nedenlerle, Atatürk 25 Ekim 1937 tarihinde İnönü’den tekrar istifa etmesini istedi. İnönü de bu isteği kabul etti ve başbakanlığı bıraktı. Ancak Atatürk’ün ölümünden sonra 11 Kasım 1938’de cumhurbaşkanı seçildi ve 1950 yılına kadar bu görevi sürdürdü
Atatürk ismet inönü'yü neden görevden aldı

Atatürk , İsmet İnönü ’yü iki kez görevden almıştır. İlk kez 1924 yılında, ikinci kez ise 1937 yılında. Her iki seferde de aralarındaki anlaşmazlıklar ve siyasi farklılıklar nedeniyle bu kararı almıştır.

1924 yılında, Atatürk ile   İsmet İnönü arasındaki ilk büyük kriz, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ( TCF ) adlı muhalefet partisinin kurulmasıyla başladı. TCF, Atatürk ’ün devrimlerine karşı çıkıyor ve dini esaslara dayalı bir yönetim istiyordu. Atatürk , TCF’nin Çankaya’ya olan aşırı muhalefetini hükümet üzerinden yürütmesine tepki gösterdi ve İnönü’den başbakanlıktan istifa etmesini istedi. İnönü de 8 Kasım 1924 tarihinde başbakanlığı bıraktı2.

1937 yılında ise, Atatürk ile İnönü arasındaki ikinci büyük kriz, Dış politika konusunda yaşandı. Atatürk , Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle yakınlaşmasını ve Balkan Antantı gibi ittifaklara katılmasını istiyordu. İnönü ise daha temkinli ve bağımsız bir dış politika izlemeyi tercih ediyordu. Ayrıca Atatürk, Türkiye’nin iç siyasetinde de bazı değişiklikler yapmak istiyordu. Örneğin, çok partili sisteme geçilmesini ve cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlandırılmasını öneriyordu. İnönü ise bu önerilere karşı çıkıyordu.

Bu nedenlerle, Atatürk 25 Ekim 1937 tarihinde İnönü’den tekrar istifa etmesini istedi. İnönü de bu isteği kabul etti ve başbakanlığı bıraktı. Ancak Atatürk’ün ölümünden sonra 11 Kasım 1938’de cumhurbaşkanı seçildi ve 1950 yılına kadar bu görevi sürdürdü

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.