,, ,

Heimlich Manevrası Nedir? Nasıl yapılır?

Sağlık 03.10.2023 - 11:58, Güncelleme: 03.10.2023 - 11:58 8388+ kez okundu.
 

Heimlich Manevrası Nedir? Nasıl yapılır?

Heimlich Manevrası Nedir? Nasıl yapılır?
Heimlich Manevrası , yemek borusunda veya soluk borusunda sıkışmış bir nesneyi çıkarmak için kullanılan bir ilk yardım tekniğidir. Bu manevra kişinin sırtına veya karnına uygulanan basınçla çalışır. Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır? Heimlich Manevrası aşağıdaki adımları takip ederek uygulanabilir: Boğulan kişiyi sırt üstü yatırın. Bir elinizin başparmağını göbek deliğinin altına yerleştirin. Diğer elinizin başparmağını ilk elinizin başparmağının üzerine yerleştirin. Ellerinizi hızlı ve güçlü bir şekilde içeri ve yukarı doğru bastırın. Bu adımları, nesnenin dışarı çıkana kadar tekrarlayın. Heimlich Manevrası'nın Alternatif Yöntemleri Heimlich Manevrası'nın uygulanamadığı durumlarda, aşağıdaki alternatif yöntemler de kullanılabilir: Bebeklerde Heimlich Manevrası : Bebeğin sırt üstü yatırın. Avuç içinizi bebeğin sırtına yerleştirin ve bebeğin göğsünü 5 kez hızlı ve kuvvetli bir şekilde bastırın. Yalnızken Heimlich Manevras ı: Elinizi kendi göbek deliğinizin altına yerleştirin ve hızlı ve güçlü bir şekilde içeri ve yukarı doğru bastırın. Sandalye veya Masa Kenarında Heimlich Manevrası : Boğulan kişinin sırtını bir sandalye veya masa kenarına yerleştirin. Kişinin karın bölgesini sandalye veya masa kenarına bastırın. Heimlich Manevrası 'nın Riskleri Heimlich Manevrası yanlış uygulanırsa ciddi yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle, Heimlich Manevrası'nı uygulamadan önce, nasıl yapılacağını öğrenmek önemlidir. Heimlich Manevrası 'nın riskleri şunlardır: Omurga yaralanması: Heimlich Manevrası, yanlış uygulanırsa omurga yaralanmasına neden olabilir. Karaciğer veya böbrek yaralanması: Heimlich Manevrası, yanlış uygulanırsa karaciğer veya böbrek yaralanmasına neden olabilir. Göğüs travması: Heimlich Manevrası, yanlış uygulanırsa göğüs travmasına neden olabilir. Heimlich Manevrası nı Kimler Yapabilir? Heimlich Manevrası her yaştan ve her seviyeden kişi tarafından yapılabilir. Ancak, Heimlich Manevrası 'nı uygulamadan önce, nasıl yapılacağını öğrenmek önemlidir. Heimlich Manevrası boğulma vakalarında hayat kurtarıcı bir tekniktir. Bu nedenle, Heimlich Manevrası 'nı öğrenmek, herkesin bilmesi gereken önemli bir ilk yardım bilgisidir.
Heimlich Manevrası Nedir? Nasıl yapılır?

Heimlich Manevrası , yemek borusunda veya soluk borusunda sıkışmış bir nesneyi çıkarmak için kullanılan bir ilk yardım tekniğidir. Bu manevra kişinin sırtına veya karnına uygulanan basınçla çalışır.

Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?

Heimlich Manevrası aşağıdaki adımları takip ederek uygulanabilir:

  1. Boğulan kişiyi sırt üstü yatırın.
  2. Bir elinizin başparmağını göbek deliğinin altına yerleştirin.
  3. Diğer elinizin başparmağını ilk elinizin başparmağının üzerine yerleştirin.
  4. Ellerinizi hızlı ve güçlü bir şekilde içeri ve yukarı doğru bastırın.
  5. Bu adımları, nesnenin dışarı çıkana kadar tekrarlayın.

Heimlich Manevrası'nın Alternatif Yöntemleri

Heimlich Manevrası'nın uygulanamadığı durumlarda, aşağıdaki alternatif yöntemler de kullanılabilir:

  • Bebeklerde Heimlich Manevrası : Bebeğin sırt üstü yatırın. Avuç içinizi bebeğin sırtına yerleştirin ve bebeğin göğsünü 5 kez hızlı ve kuvvetli bir şekilde bastırın.
  • Yalnızken Heimlich Manevras ı: Elinizi kendi göbek deliğinizin altına yerleştirin ve hızlı ve güçlü bir şekilde içeri ve yukarı doğru bastırın.
  • Sandalye veya Masa Kenarında Heimlich Manevrası : Boğulan kişinin sırtını bir sandalye veya masa kenarına yerleştirin. Kişinin karın bölgesini sandalye veya masa kenarına bastırın.

Heimlich Manevrası 'nın Riskleri

Heimlich Manevrası yanlış uygulanırsa ciddi yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle, Heimlich Manevrası'nı uygulamadan önce, nasıl yapılacağını öğrenmek önemlidir.

Heimlich Manevrası 'nın riskleri şunlardır:

  • Omurga yaralanması: Heimlich Manevrası, yanlış uygulanırsa omurga yaralanmasına neden olabilir.
  • Karaciğer veya böbrek yaralanması: Heimlich Manevrası, yanlış uygulanırsa karaciğer veya böbrek yaralanmasına neden olabilir.
  • Göğüs travması: Heimlich Manevrası, yanlış uygulanırsa göğüs travmasına neden olabilir.

Heimlich Manevrası nı Kimler Yapabilir?

Heimlich Manevrası her yaştan ve her seviyeden kişi tarafından yapılabilir. Ancak, Heimlich Manevrası 'nı uygulamadan önce, nasıl yapılacağını öğrenmek önemlidir.

Heimlich Manevrası boğulma vakalarında hayat kurtarıcı bir tekniktir. Bu nedenle, Heimlich Manevrası 'nı öğrenmek, herkesin bilmesi gereken önemli bir ilk yardım bilgisidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.